Nieuws
Zwembad Geerdegemvaart

dinsdag 29 mei 2018 23:55 - Mechelen

Actiegroep ijvert voor behoud stedelijk zwembad Geerdegemvaart

De actiegroep die ijvert voor het behoud van het zwembad Geerdegemvaart overhandigde bij aanvang van de gemeenteraad een open brief aan Schepen van Sport Walter Schroons. Dit pleidooi voor het openhouden van het stedelijk zwembad krijgt de steun van ruim 2550 petitieondertekenaars. De actiegroep eist een objectieve studie voor een grondige renovatie naar het voorbeeld van het Antwerpse Wezenberg zwembad.

Toen in de pers aan het licht kwam dat het stadsbestuur de privé investeerder Studio 100 wilde aantrekken om een Plopsaqua waterpretpark te bouwen, sprong de PVDA Mechelen als eerste in het water om het stedelijk zwembad te verdedigen. Hun bevraging bij ruim 300 zwemmers leverde extra argumenten op.

De betaalbaarheid en bereikbaarheid van de zweminfrastructuur is een sterke troef voor de 180.000 jaarlijkse gebruikers, waaronder veel scholen en zwemsportclubs van het zwembad Geerdegemvaart. Online kwamen 2300 petitie handtekeningen binnen. Ook 250 buurtbewoners tekenden ijverig de petitie op papier, want zij zijn gehecht aan de sportinfrastructuur en het speelpleintje.

Het ergert de voorstanders van het zwembad, dat het stadsbestuur geen inzage geeft in de onderhandeling met Plopsaqua en de nodige renovatie aan het stedelijk zwembad. De actiegroep vraagt zich af waarom in Mechelen niet kan, wat Antwerpen doet aan renovatiewerk voor het Wezenberg zwembad. Dit is dubbel zo groot als dat van Geerdegemvaart. Na meer dan 40 jaar gebruik wordt de door chloride aangetaste zwemkuip op kelderniveau volledig onder handen genomen. De volledige vernieuwing van de water- en luchtbehandelingssystemen leveren aanzienlijke besparingen op. Ook de omkleedcabines en inkomhal krijgen een facelift. Deze werken worden met een strakke timing op een half jaar verwezenlijkt. In het renovatiebudget van 4,2 miljoen euro past het Vlaams Gewest 765 000 euro subsidie bij.

Dit staat in schril contrast met de uitspraken van Schepen Schroons dat dergelijke renovatiewerken voor het zwembad Geerdegemvaart 1 à 2 jaar in beslag zouden nemen. Het dak van het zwembad werd recent volledig vernieuwd, zodat de kostprijs voor het renovatiebudget lager uitvalt dan in Antwerpen. Voor de verbetering van de toegankelijkheid werd Vlaamse subsidiesteun verleend. Deze werken kunnen perfect in de luwe zomerperiode worden uitgevoerd.

De actiegroep wil niet dat de stad belastingsgeld in het megalomaan privé project van Plopsaqua steekt. Bovendien is zwemmen in een waterpretpark vol met commerciële elementen niet te vergelijken met de neutrale omgeving van een openbaar zwembad. Het stedelijk zwembad aan de Geerdegemvaart beantwoordt aan een werkelijke behoefte van ouders met kinderen, scholen, zwemclubs en sportieve Mechelaars. Als waarborg voor het behoud van het stedelijk zwembad vraagt de actiegroep dat het nodige renovatiebudget voorzien wordt in de meerjarenplanning van de stad. Alleen op die manier kunnen het zwembad Geerdegemvaart en de Mechelaars in optimale zwemconditie gehouden worden.

Foto: Stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar