Onderzoek toont aan dat de inhoud van de restafvalzak voor een aanzienlijk deel (ca 30 %) bestaat uit groente- en fruitafval. Een groot deel van het keukenafval valt niet of nauwelijks te composteren. Dat geldt zeker voor restjes van vers bereid voedsel, zoals gekookte aardappelen, rijst, frietjes, spaghetti, gestoofde groenten, brood en restjes fruit. Geen nood: kippen weten er gelukkig wel raad mee en zijn zo prima afvalverwerkers. Kippen zijn alleseters. In hun ogen is uw keukenafval een feestmaal.
‘Zo’n kip verorbert jaarlijks 50 kilogram tuin- en keukenafval en legt elk jaar tweehonderd verse eitjes,’ legt Koen Vandermeiren (CD&V), schepen van milieu, uit. ‘Door onze inwoners de kans te geven kippen te kopen aan een voordelige prijs, willen we de hoeveelheid restafval terugdringen. De eitjes zijn bovendien mooi meegenomen.’
Elk Zemsts gezin kon drie kippen bestellen voor € 12, ongeveer de helft van de normale aankoopprijs. Het gemeentebestuur past de rest bij. Drie kippen volstaan om de gemiddelde hoeveelheid keukenafval van een doorsnee gezin te verwerken.
‘Zowat vijfhonderd gezinnen namen aan de actie deel,’ aldus Koen Vandermeiren. ‘Dat komt neer op vijftienhonderd kippen of een jaarlijkse uitsparing van 75 000 kg afval!’
De gezinnen kunnen hun bestelde kippen op zaterdag 26 mei 2018 afhalen bij twee plaatselijke handelaars.
foto: pluimveeweb.nl