Nieuws
cd&v boom station

woensdag 16 mei 2018 23:57 - Boom

CD&V Boom deelt regenbooglintjes uit tegen homofobie

Op 17 mei is het Internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor geweld en discriminatie ten aanzien van holebi’s en transgenders. Om die boodschap ook in Boom kracht bij te zetten deelden de Boomse christendemocraten woensdagavond regenbooglintjes en flyers uit aan het station van Boom.

“Ook in Boom moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Iedereen Bomenaar, voor minder gaan we écht niet”, klinkt het bij CD&V Boom

Nog elke dag worden holebi’s in ons land geconfronteerd met verbaal of zelfs fysiek geweld en is er sprake van discriminatie. De aanvaarding van holebi’s is ook vandaag nog steeds een probleem. In heel wat landen is homoseksualiteit strafbaar en worden holebi’s opgesloten in de gevangenis, een strafkamp of zelfs veroordeeld tot de doodstraf. In ons land loopt het gelukkig helemaal niet zo’n vaart, maar toch is er ook hier nog steeds een probleem.

Vorige week bracht çavaria (de belangenorganisatie voor holebi’s en transgenders) nog een onderzoeksrapport uit waaruit blijkt dat 4 op de 10 holebi-jongeren zich onveilig voelt op school. 25% van hen gaf zelfs aan ooit geconfronteerd te zijn met fysiek geweld. 56% werd geconfronteerd met verbaal geweld en 22% bleef al minstens 1 dag thuis van school uit angst. “Cijfers die aantonen dat er nog heel wat werk aan de winkel is om er voor te zorgen dat écht iedereen zichzelf kan zijn.”

“Met onze actie willen we niet alleen aandacht vragen voor de problematiek, maar ook de aanzet geven om verder actie te ondernemen. In Boom gebeuren al wel wat zaken als het gaat om holebirechten of de aanvaarding van holebi’s, maar het gaat al te vaak nog om symbolische acties. De voetbalwedstrijd en de tentoonstelling zijn heel mooie projecten, maar het is te beperkt. Er ontbreekt een structureel beleid. Boom moet op dat vlak absoluut een voortrekkersrol blijven nemen.” zegt Tom Dewandelaere van CD&V Boom.

CD&V Boom wil daarom in de toekomst werk maken van een degelijk uitgewerkt lokaal holebi-beleid. Boom moet zo een holebi-vriendelijke gemeente worden. De partij wil onder andere de Boomse scholen en verenigingen extra motiveren en ondersteunen om het thema volop bespreekbaar te maken. Dit doormiddel van verschillende projecten en het aanbieden van educatieve paketten. Daarnaast willen we ook in het aanbod van de bibliotheek en het cultureel-centrum voldoende aandacht geven aan het thema om zo het taboe over homoseksualiteit te doorbreken.

“Voor heel wat jongeren die worstelen met vragen over hun geaardheid blijft het een erg grote stap om zich te ‘outen’. Dat heeft vaak te maken met hoe vandaag nog steeds naar holebi’s gekeken wordt. Door het taboe te doorbreken en het thema bespreekbaar te maken willen we die drempel mee proberen te verlagen. Iedereen moet zich Bomenaar voelen en helemaal thuis zijn in onze gemeente, voor minder gaan we écht niet.”

foto: CD&V BoomKlik hier voor meer nieuws uit de regio Boom

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar