Nieuws
Stadslogo Mechelen

dinsdag 15 mei 2018 19:29 - Mechelen

Verruiming aanbod in Mechels Deeltijds Kunstonderwijs

De start van het nieuwe decreet betreffende het Deeltijds Kunstonderwijs zorgt vanaf 1 september voor een aantal wijzigingen voor de Academie, het Conservatorium en de Beiaardschool. Belangrijke wijzingen zijn onder meer de verlaagde instapleeftijd, integratie van theoretische en praktische cursussen, de uitbreiding van ateliers en lessenpakket en het erkennen van enkele disciplines. De Mechelse traditie in poppentheater krijgt met een nieuwe poppentheaterafdeling nu ook een pedagogische pijler.

Na meer dan 10 jaar van studies, werkgroepen, onderhandelingen en ontwerpteksten, keurde het Vlaams Parlement op 28 februari 2018 het nieuwe Decreet betreffende het Deeltijds Kunstonderwijs goed. Dit decreet gaat in op 1 september 2018.

Ook in Mechelen stappen de Academie, het Conservatorium en de Beiaardschool op 1 september 2018 in de nieuwe structuur.

Binnen de afdeling woord zijn vanaf september de grootste vernieuwingen te bespeuren. Voortaan kan je naast de vertrouwde vakken toneel en voordracht ook lessen improvisatietheater, cabaret & comedy en figurentheater volgen.

Nieuwe opleiding Figurentheater
Voor het nieuwe vak ‘Figurentheater’ zet voormalig directeur van Figurentheater De Maan Willem Verheyden zijn jarenlange expertise in. Je kan de verschillende speeltechnieken en stijlen met poppen, figuren, objecten, maskers of schimmen ontdekken in deze opleiding. De lessen zullen plaatsvinden in de Brusselse Poort, de plek waar de stad ook huisvesting biedt aan ‘Het Firmament’ (landelijk expertisecentrum voor het cultureel erfgoed van de podiumkunsten).

Zelf theaterpoppen maken kan je voortaan ook leren in de Academie.

“Onze stad heeft een rijke traditie in figurentheater, een bruisend medium dat in Beeldsmederij DE MAAN een nieuw elan heeft gevonden. De samenwerking van Academie en Conservatorium maakt deze opleiding uniek”, zegt Björn Siffer.

Comedy
“Het Conservatorium wist Thomas Smith aan te trekken als docent van deze nieuwe opleiding”, zegt Björn Siffer. “Met deze bekende stand-up comedian zal de opleiding ‘cabaret & comedy’ ongetwijfeld een vliegende start nemen.”

Thomas Smith begon zijn carrière in 2000 als finalist van Humo’s Comedy Cup en bouwde sedertdien een indrukwekkend palmares op. Zijn zaalshows zijn steeds uitverkocht.

Verlaging instapleeftijd muziek in Conservatorium
“Vanaf 1 september 2018 kunnen zesjarige pupillen van start in het ‘Muziekatelier’ waar ze ervaringsgericht proeven van ritme, melodie en harmonie. Op die manier leren ze spelenderwijs de taal van muziek begrijpen en hanteren”, zegt Björn Siffer. “De opleiding legt een stevige basis, wakkert de goesting en muzikale honger aan.”

Ook een belangrijke vernieuwing is dat het verplichte eerste jaar notenleer voor achtjarigen vervalt. Vanaf september kunnen de instappers onmiddellijk met een instrument starten. Daarnaast moeten leerlingen orkest niet langer extra vakken ‘Culturele Vorming’ volgen. Die worden voortaan geïntegreerd in de orkestrepetities.

Verder zal het conservatorium ook tal van nieuwe vakken en instrumenten aanbieden zoals singer-songwriting (Pop/Jazz), historische uitvoeringspraktijk en Nyckelharpa (oude muziek).

De kleuterinitiatie ‘kleuters uit de derde kleuterklas’ of het leren bespelen van een instrument op zesjarige leeftijd worden nog niet erkend door het nieuwe decreet, maar ‘De Vrienden van het Conservatorium’ blijven ze wel inrichten.

Pioniersrol flamenco verzilverd
De huidige lessen flamenco (Spaanse dans) worden vanaf één september officieel erkend door het ministerie. “Een mijlpaal in Vlaanderen waar Mechelen de afgelopen jaren een unieke pioniersrol speelde”, zegt schepen Siffer. Sinds vele jaren kunnen leerlingen van het Conservatorium zich uitleven op de vurige en passionele ritmes van de flamenco. “Belangrijk te vermelden is ook de uitbreiding van de lessen met een volledig extra uur. Daar waar onze leerlingen 2u per week les kregen zullen ze voortaan tot 3u op de dansvloer kunnen vertoeven.”

Daarnaast blijft het Conservatorium verder inzetten op haar grote sterkte, klassiek ballet. Uniek in Vlaanderen is hierbij dat de leerlingen lessen ‘pointes & variaties’ kunnen volgen binnen hun klassieke dansopleiding, maar eveneens jazzdans en hedendaagse dans. “De opleiding klassiek ballet in Mechelen is bij de grootste in Vlaanderen”, zegt Björn Siffer.

Nieuwigheden in de Academie

De Academie richt vanaf één september ook op maandagavond naschoolse ateliers in voor kinderen van 6 tot 11 jaar. Dit bovenop de ateliers op woensdagnamiddag, zaterdag- en zondagochtend.

Voor de volwassenen komt er een aparte cursus Kunstgeschiedenis. Gedurende 3 jaar (twee uur per week – keuze uit een dag-, avond- of weekend cursus) kan je alles te weten komen over de kunst van Altamira tot heden. De lessen worden rijkelijk geïllustreerd met beeld- en filmfragmenten en er worden ook enkele museumbezoeken en studiereizen ingepland. Deze cursus volgt ook nauwgezet de kunstactualiteit met een bijkomend programma van gastlezingen, kunstenaarsgesprekken en kunstenaarsfilm.

Wie zijn artistieke talenten verder wenst te ontplooien kan nog steeds in de academie terecht voor zowat alle disciplines: Tekenkunst, Schilderkunst, Beeldhouwkunst, Grafiek, Keramiek, Glas, Textiel,… Voor starters die nog niet kunnen kiezen en graag proeven van de verschillende disciplines is er een instapcursus op woensdagavond. Of je kan kiezen voor het succesvolle Multidisciplinair Atelier waar ingezet wordt op een combinatie van theorie en praktijk.

Nieuw zijn de modules ‘Levend Model’ en ‘Digitale beeldvorming’, die je zowel als aparte of als bijkomende cursus kan volgen. Ook nieuw zijn het ‘Projectatelier’ en ‘cross-over-atelier’ waarin cursisten die een traject voltooien hun talenten verder verbreden en verdiepen.

Beiaardschool en beroep van beiaardier eindelijk erkend
“Ook onze wereldvermaarde Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn zet eindelijk een flinke stap vooruit”, zegt Björn Siffer. “Ze blijft haar unieke positie behouden in het onderwijslandschap en krijgt een eigen uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering voor haar organisatie binnen het kunstonderwijs en een uitbreiding van het aantal lesuren, waardoor zich meer leerlingen kunnen inschrijven.”

In het nieuwe besluit werd het aantal vakken uitgebreid. Nieuw zijn de vakken ‘Improvisatie’ en ‘Samenspel’. De kamerbeiaard in het beiaardpaviljoen biedt hiervoor een scala van nieuwe mogelijkheden. Naargelang het aantal leerlingen kan het lesurenpakket in de toekomst uitgebreid worden. Zoals in alle andere academies zijn leerlingen ook welkom vanaf zes jaar.

Vandaag kan iedereen, van jong tot oud, in de beiaardschool komen leren, maar de opleiding van toekomstige stadsbeiaardiers is er nog altijd de kerntaak. Deze professionele opleiding wordt nog meer uitgewerkt in de 4e graad, met als finaliteit het diploma van beiaardier. Dit getuigschrift krijgt civiel effect op de arbeidsmarkt, dankzij de erkenning van het beroep van beiaardier op Vlaams niveau. Beiaardiers die op zoek zijn naar nascholing kunnen vanaf 1 september ook terecht in een kortlopende specialisatiegraad.

“Onze drie scholen werken achter de schermen heel hard om alles tijdig klaar te krijgen”, besluit Björn Siffer. “De komende weken zal het volledige aanbod met extra duiding terug te vinden zijn op de nieuwe websites. Ook alle info betreffende de inschrijvingen en voorwaarden kan je hier raadplegen. Wil je graag eerst eens de sfeer komen opsnuiven, kom dan zeker naar de Openateliers- en infodagen, 19 en 20 mei in de Beiaardschool, 22 t.e.m. 24 juni in de Academie en 23 juni in het Conservatorium.”

foto: logo stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar