Nieuws
kasteel Zellaer

dinsdag 15 mei 2018 19:14 - Bonheiden

Openstelling Kasteel Zellaer

Op zondag 20 mei wordt kasteeldomein Zellaer in Bonheiden het toneel voor een groot Kasteelfeest. In de aanloop naar dit feestelijke gebeuren lichten Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden meteen ook een tipje op van de sluier: Wat gebeurt er met de gebouwen na de eerste feestelijke openstelling?

Op 12 september 2017 werd de gemeente Bonheiden eigenaar van 20% van het domein. In dezelfde akte nam Kempens Landschap kasteeldomein Zellaer in erfpacht voor 54 jaar. Sindsdien namen beide partners al heel wat stappen om het domein samen te beheren, open te stellen, en een duurzame herbestemming te realiseren in de gebouwen.

Zo werd er een open oproep gelanceerd om kandidaten te zoeken die samen met beide partners een herbestemming van de gebouwen willen realiseren. 24 kandidaten meldden zich hiervoor aan. 10 kandidaten dienden uiteindelijk een volledig kandidaatsdossier in. Na een grondig onderzoek van alle dossiers en heel wat wikken en wegen om te bepalen welke bestemming het meest geschikt was voor het kasteel en het koetshuis, werd de knoop doorgehakt. Op woensdag 16 mei wordt bekendgemaakt wat de herbestemming is geworden.

En dat is nog niet alles. De afgelopen maanden werd een hele lichting vrijwilligers klaargestoomd om Kasteelgids te worden op domein Zellaer. De kasteelgidsen zullen zondag hun eerste optreden maken tijdens het kasteelfeest en ook het weekend nadien zoveel mogelijk geïnteresseerden mee op pad nemen. Daarbij leiden ze de bezoekers doorheen de statige vertrekken van de kasteelbewoners maar ook door de dienstdoorgangen voor het personeel, en vertellen daarbij het verhaal van het kasteeldomein. De Kasteelgidsen geven de pers op woensdag al graag een eerste blik in het kasteel.

Zondag 20 mei wordt het kasteeldomein dan feestelijk ingehuldigd met een grootschalige picknick waarvoor zich reeds 500 personen inschreven en tal van leuke activiteiten verspreid over het domein. Kom langs tussen 12 en 18 u. en geniet samen met de bezoekers van het kleurrijke pallet van picknickdekens rond het kasteel, de grimeuses en ballonnenkunstenaar, de karikaturist en steltenloper, het kasteelconcert en de djembé spelers, het reuzenzeepbellenblazen en de roofvogeldemonstratie, de lancering van de nieuwe Vossenstreken-app en het testen van elektrische fietsen op de langste fietsstraat van Europa, de rondleidingen in het kasteel en de actie ‘Bonheiden Boomt’, …Klik hier voor meer nieuws uit de regio Bonheiden

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar