Nieuws
katelijnkerk

maandag 14 mei 2018 13:28 - Mechelen

Mechelse Sint-Katelijnekerk ontvangt opnieuw bezoekers

In het kader van de meerjarige subsidiëringsovereenkomst voor de verdere restauratie van de historische kerken in de binnenstad, wordt er momenteel naarstig gewerkt aan de interieurrestauratie van de Sint-Katelijnekerk in de Sint-Katelijnestraat. Vanaf vandaag is de kerk opnieuw open voor de bezoekers.

De interieurrestauratie van de Sint-Katelijnekerk werd gestart in september 2016 en wordt in twee fases uitgevoerd. De eerste fase is al vergevorderd. De hoofdbeuk en de zijbeuken werden inmiddels gerestaureerd. Wie de kerk wenst te bezichtigen kan dat vanaf vandaag. De kerk is elke dag (uitgezonderd woensdag) geopend tussen 13 en 17u.

Restauratie eind september klaar
De houten gewelven werden handmatig gereinigd en herwonnen hun mooie, warme kleur. “Er staan nog een aantal zaken op de agenda zoals o.a. de restauratie van de kerkvloer, de afwerking van de verlichting en de behandeling van de biechtstoelen tegen houtworm. Eind september is de hele restauratie achter de rug en hebben we er opnieuw een pareltje bij.”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

De werken verlopen vlot. Inmiddels is de tweede en laatste fase van start gegaan. De stellingen van het hoogkoor zijn verdwenen en de aanpassing van de bijgebouwen is in volle uitvoering.

Schilderingen
Als je binnenwandelt in de kerk zie je – aan je linkerzijde achter de hekkens met informatie – een stelling lopen tot aan het bovenste deel van het altaar van de Sint-Jozefkapel. Tijdens het kleuronderzoek van 2013 werden er rond het altaar restanten van twee zwartschilderingen teruggevonden uit het midden van de 17de eeuw. Een barokke zwartschildering vormde een heel dikke zwarte schaduwlijn rondom een altaar om de dramatiek van het meubel te versterken.

“Een deel van ongeveer 1 m² zal opnieuw zichtbaar gemaakt worden, de rest wordt herschilderd. Er zal dus terug zoals vroeger een zwarte contourlijn rond het altaar staan”, aldus Greet Geypen.

Er werd in 2013 besloten om de volledige kapel beige-wit te schilderen behalve de achterwand van het altaar. Bij het onderzoek gedurende de huidige werken bleek dat er een fragment aan de zuidzijde van het Sint-Jozefsaltaar nog kwalitatief genoeg was. Je kan vandaag zien hoe dat deel zichtbaar is gemaakt en geretoucheerd. Voor de zones errond zal een reconstructie worden gemaakt aan de hand van de gevonden contouren ter plekke.
Naast de interieurrestauratie wordt er momenteel ook werk gemaakt van de brand- en inbraakbeveiliging. De kosten van de hele restauratieoperatie bedragen € 2 025 086. Er is een restauratiepremie van € 1 566 717 en de stad staat in voor de overige € 458 369.

foto: Google MapsKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar