Nieuws
kunstroute

vrijdag 20 april 2018 00:11 - Mechelen

Kunstroute voor kleine kenners in Mechelen

Wie in het stadscentrum van Mechelen loopt zal er niet naast kunnen kijken. De stad liet tien elektriciteitskasten bestickeren met toffe interpretaties van wereldberoemde schilderijen. Het project kreeg de naam ‘Kunstroute voor kleine kenners’ mee.

De Mona Lisa van Leonarda Da Vinci, De Schreeuw van Munch en andere bekende schilderijen zijn vanaf nu in het stadcentrum te bewonderen… of toch een kindvriendelijke interpretatie daarvan. Afgelopen dagen kregen tien elektriciteitskasten in het stadcentrum een grondige make-over.

De ‘Kunstroute voor kleine kenners’ toont belangrijke werken uit de kunstgeschiedenis die bewerkt werden zodat ze ook kinderen aanspreken. Zo zien we bijvoorbeeld de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci met een varkenssnoet. Dit project vormt een mooi geheel met afbeeldingen van diverse schilderijen verspreid over de binnenstad.

Stad trekt kindvriendelijke lijn door
“Het kindertoilet, gezinsvriendelijke horeca, het educatief pakket voor historische kerken enz. Het zijn maar enkele voorbeelden hoe wij een stad kindvriendelijker maken. We trekken gewoon de lijn door. Dit project is net zoals de kindvriendelijke installaties een beleving die past binnen het historisch karakter van onze stad”, aldus schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld).

Je kan deze elektriciteitskasten bekijken als apart kunstobject of als een route die je kan bewandelen. Bij elk kunstwerk past een verhaal over een gekke kunstenaar, een mysterieuze verdwijning, een ongelooflijke uitvinding,…

Aan de hand van die grappige kleine vertelsels wandel je doorheen de geschiedenis van de schilderkunst. Samen met kindermascotte Rommy Rombouts, die zich in elk tafereel heeft verstopt. Naast de juniorversie van het kunstwerk hangt er ook een afbeelding van het origineel.

Door de leuke en interessante anekdotes, telkens met het originele schilderij ernaast, laat je kinderen op een plezierige manier kennismaken met de wereld van de schilderkunst.

“Het is goed om kunst uit de musea op een laagdrempelige manier naar kinderen toe te brengen en ze te prikkelen voor cultuur. Tegelijk verfraait het de openbare ruimte zonder kinderachtig te zijn”, aldus Greet Geypen

De stad investeerde zo’n € 21 000 (incl. BTW) in dit project. Wie interesse heeft om deze kunstroute te doen kan vanaf vrijdagnamiddag terecht op www.mechelenkinderstad.be/kunstroute. De route zelf neemt zo’n 20 minuten in beslag en bedraagt 1,6 km.

Het project is gebaseerd op de gelijknamige succesvolle boeken van Thaïs Vanderheyden. Zij groeide op in Brugge en ging daar ook naar de kunstacademie. Nu is ze illustratrice en auteur van de kinderboeken (o.a. De Spiekpietjes).

Foto: Stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar