Nieuws
Thijs verbeugt en Sophie Bollen

donderdag 19 april 2018 23:45 - Mechelen

sp.a Mechelen verzamelt ideeën op Mechelse stadstoer

Mechelen is een heerlijke fietsstad. Toch nemen nog te weinig Mechelaars de fiets. Om mensen te overtuigen om de wagen wat vaker aan kant te laten en de fiets te nemen, moeten we in Mechelen zorgen dat fietsen veilig en aangenaam is. Dat doe je door te investeren in fietspaden, met voldoende voorzien budget maar ook door kleinere aanpassingen door te voeren.

Scherpe bochten in fietspaden vermijden, putten in de fietspaden aanpakken, fietsers een logische doorsteek aan kruispunten garanderen en ook door het installeren van “velobaren”: metalen buizen waar fietsers zich kunnen aan vasthouden terwijl ze wachten aan een verkeerslicht. Dit zorgt voor een handig rustpunt en vermijd op en afstappen. Dit vraagt niet veel middelen en verhoogt het fietscomfort onmiddellijk.

“Aan het kruispunt van de Zwartzustervest en de Keizerstraat, kan je op de brug, tussen fiets- en voetpad, perfect zo een velobaar installeren. Dat maakt het wachten voor de fietsers richting het centrum meteen een heel stuk aangenamer en bovendien ook gedrum vermijden,” zo stelt Thijs Verbeurgt die zelf om de hoek woont.

Dit idee werd al eens aan het stadsbestuur voorgelegd maar afgeketst. “Jammer”, zegt Thijs Verbeurgt. “Willen we van Mechelen echt dé fietsstad van Vlaanderen maken dan moeten we dit soort creatieve ideeën, die ook al toegepast wordt in andere steden, omarmen. Daarnaast blijft er nood aan een voldoende groot investeringsbudget voor extra fietspaden. Ook daar kan de stad nog een ferm tandwiel bijsteken. Het huidige stadbestuur voorziet vanaf 2019 nauwelijks middelen voor fietsinfrastructuur.”

De velobaar is bovendien maar één van de vele ideeën waarover de Mechelse sp.a komende zaterdag zal discussiëren tijdens haar Stadstoer. Al wandelend, fietsend en zittend zullen er de gehele voormiddag voorstellen en ideeën afgevuurd worden ter voorbereiding van het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Als sp.a hebben we in Mechelen een traditie om voor ons programma ramen en deuren op te zetten en op straat te gaan om onze ideeën te verzamelen. Met de beste ideeën gaan we aan de slag.”

“Zaterdag focussen we via een wandeling, een fietstocht en een tafeltoer in sociaal restaurant De Refuge op thema’s als mobiliteit, stadsontwikkeling, betaal wonen en sociaal beleid. Thema’s waarvan we weten dat ze alle Mechelaars nauw aan het hart liggen en waar wij als sp.a dan ook vol zullen op inzetten”, besluit sp.a voorzitter Thijs Verbeurgt.

We nodigen iedereen uit zaterdag 21 april om 9u30 aan De Refuge in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

archieffoto: Thijs verbeugt en Sophie BollenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar