Nieuws
Stadslogo Mechelen

vrijdag 13 april 2018 16:45 - Mechelen

Mechelen en Lier gaan private huurmarkt in kaart brengen

Mechelen maakt sinds dit jaar deel uit van de interlokale vereniging ‘IGS versterkt wonen in Mechelen en Lier’. Door de samenwerking willen beide steden de woonkwaliteit verhogen. Het project krijgt hiervoor subsidies vanuit de Vlaamse overheid. Mechelen en Lier moeten in ruil enkele actiepunten uitvoeren. Eén daarvan is de opdracht om de lokale huurmarkt in kaart te brengen.

In functie van het optimaliseren van het woonbeleid en de woonkwaliteit werd de ‘IGS Versterkt Wonen in Mechelen en Lier’ opgericht. Met het oog op het bekomen van subsidies tot het einde van 2019, werd een projectdossier bij de Vlaamse overheid ingediend. Voor het werkingsjaar 2018 ontvangt het project een subsidie van € 144 000.

De stad of gemeente die via een IGS subsidiemiddelen ontvangt heeft onder meer de opdracht om de lokale, private huurmarkt in kaart te brengen. Er bestaat geen tot weinig informatie over de lokale huurmarkt. Steden en gemeenten weten m.a.w. niet exact waar de huurwoningen gelegen zijn. Mechelen wil hier het voortouw nemen en de lokale huurmarkt in kaart brengen.

Gerichte beleidsvoorstellen
“We blijven ons inspanningen doorzetten wat betreft de woonkwaliteit. Denk maar aan de kwaliteitscontroleurs die dagelijks op pad gaan, de opmaak van herstelvorderingen, de infobrochure voor huurders,… Nu engageren we ons ook om de lokale private huurmarkt in kaart te brengen. Dit maakt dat beleidsvoorstellen in de toekomst op dit domein, meer gericht kunnen gebeuren en dus efficiënter”, geeft schepen van Wonen Greet Geypen (Open Vld) aan.

De gegevens over de private huurmarkt zijn momenteel niet volledig beschikbaar in administratieve databanken. Vandaag wordt voor gegevens van de private huurmarkt gebruik gemaakt van zogenaamde surveydata. Dit is op basis van een bevraging van een representatief deel van de bevolking.

Om de registratie van huurwoningen te vereenvoudigen ontwikkelden de IT-programmamakers van bevolkingspakketten (Cipal, Schaubroeck en Remmicom), de nodige toepassingen om de huurwoningen eenvoudig te registeren via het bevolkingspakket. Nadien is het mogelijk om van deze gegevens rapporten te genereren.

Prijskaartje
De ontwikkeling en implementatie hiervan heeft ook een prijskaartje. De drie programmamakers hebben elk een eigen bevolkingspakket, waardoor de ontwikkeling drie keer dient te gebeuren.

Cipal vraagt voor de ontwikkeling en implementatie € 9 528, Schaubroeck vraagt hiervoor € 8 893. Dit ongeacht het aantal deelnemende steden en gemeenten. Remmicon vraagt een kostprijs van € 90 per gemeente.

De kostprijs van Cipal en Schaubroek wordt gedrukt bij deelname van meerdere gemeenten. Deze oproep werd dan ook naar alle steden en gemeenten gestuurd die deel uitmaken van een IGS. Daarbij werd gesteld dat voor gemeenten die met Cipal werken (zoals Stad Mechelen) er voldoende participanten moeten deelnemen, zodat de totale kostprijs per gemeente niet hoger dan € 500 komt te liggen.

Het college is vandaag akkoord gegaan om de (huur)woningen te registeren door middel van navraag door de Bevolkingsdienst bij een nieuwe inschrijving.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar