Nieuws
weesfiets

donderdag 12 april 2018 21:42 - Mechelen

Stad Mechelen haalt 200 weesfietsen weg uit Mechelse binnenstad

Donderdag werd de eerste grootschalige fietsopruimactie in de Mechelse binnenstad georganiseerd. De actie is een samenwerking van ’t Atelier (onderdeel van Ecoso vzw), de stad en de politie. Deze opruimactie is bedoeld om weesfietsen te identificeren. Dit zijn fietsen die zonder eigenaar achtergelaten worden. Weesfietsen zijn vaak storend voor de omgeving en bezetten kostbare plekken in de fietsenstalling.

Waarschuwing via labels
Natuurlijk gaat de politie niet zomaar over tot het weghalen van fietsen. Dit zou ook niet eerlijk zijn ten opzichte van de vakantiegangers. Vooraf werden de eigenaars van de fietsen gewaarschuwd via een labelingactie die al in maart van start ging.

Deze labeling gebeurde in twee fases. In een eerste fase bevestigde men een label rond het wiel. Dit gebeurde reeds in maart. Een 500-tal fietsen kregen een eerste label. Het label werd zo bevestigd dat het eraf viel tijdens het fietsen.

Begin april ging men over tot fase 2: alleen de fietsen die nog een label hadden, werden nogmaals gelabeld, ditmaal rond het stuur. Tijdens deze fase kregen 277 fietsen een label. Op dit label staat vermeld dat jouw (brom)fiets na 7 dagen verwijderd wordt indien het label nog rond het stuur hangt. Wanneer je fiets gedurende een lange tijd ergens bleef staan en dus de labels niet verwijderd werden, zal deze tijdens de opruimactie worden weggehaald. Intussen werden rond de 200 weesfietsen geïdentificeerd en weggehaald.

Indien jouw fiets werd weggehaald, registreert de politie deze fiets op de website: gevondenfietsen.be. De fiets wordt na de ophaaldatum nog 3 maanden bijgehouden. De fietsen worden gestockeerd onder het stationsplein. Mensen kunnen zich aanbieden bij het Fietspunt aan het station (Koning Albertlaan 2, 2800 Mechelen) tijdens de openingsuren (elke werkdag van 7u tot 19u). Na verificatie zullen ze samen met jou je fiets onder het plein opzoeken. Als deze op slot stond, dien je wel je sleutel mee te nemen. Indien je fiets niet op slot stond, moet je enkele specifieke kenmerken kunnen geven van je fiets.

Als je je fiets hier niet kan terugvinden, of als je fiets niet langer dan twee weken op dezelfde plaats geparkeerd stond, aarzel dan niet om aangifte te doen bij de lokale politie.

Voordelen
Na 3 maanden worden deze fietsen gedoneerd aan de sociale werkplaats ’t Atelier, een onderdeel van Ecoso vzw. ’t Atelier probeert de fietsen een tweede leven te geven. Indien dat niet mogelijk is, worden ze gerecycleerd. “Je kan je fiets ook meteen binnenbrengen in ’t Atelier. Zo vermijd je dat je fiets door slijtage een wrakfiets wordt en kunnen we je fiets een tweede leven geven. Spring gerust eens binnen, ook op zaterdag.”, zegt Lucas De Clercq, operationeel verantwoordelijke van ’t Atelier.

Voor onze schepen van Preventie, Stefaan Deleus, is een weesfietsenbeleid een slimme manier om de openbare ruimte en bereikbaarheid duurzaam te verbeteren: “Het regelmatig houden van weesfietsacties heeft verschillende voordelen voor een stad: het uitzicht van de omgeving gaat er sterk op vooruit, er komt opnieuw stallingscapaciteit vrij, het gebruik van de fiets wordt gestimuleerd en het draagt bij tot een anti-diefstalbeleid doordat gestolen fietsen worden opgespoord. Zulke acties zijn dus cruciaal bij het beheer van een stad.”

Praktisch
Blijkt jouw fiets na de opruimactie verdwenen? Geen nood, neem hier een kijkje.

De dienst Preventie en Veiligheid van de stad Mechelen raadt je aan om je fiets te laten graveren. Een gegraveerde fiets verhoogt de kans op opsporing bij diefstal of verlies. Meer gedetailleerde informatie vindt je op: mechelen.be/fietsgraveringen.

Openingsuren ’t Atelier (Battelsesteenweg 50, 2800 Mechelen): van maandag t.e.m. zaterdag van 8u30 – 12u en van 12u30 tot 17 u

archieffoto: mecheleninbeweging.beKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Commentaar