Nieuws
stefaan deleus

zaterdag 7 april 2018 19:41 - Mechelen

Speelplein ’t Hofke heeft drinkwaterfontein

’T Hofke is een populair speelplein, gelegen aan het wijkhuis Arsenaal in de Hamerstraat te Mechelen. Op mooie zomerdagen verzamelen zo’n veertigtal jongeren zich op het plein om er te sporten en te spelen. En van bewegen krijg je dorst. Op het pleintje zelf was er echter geen toegang tot drinkwater.

Vorige zomer namen de jongeren dan zelf het initiatief om een drinkwaterbron op het pleintje te bekomen. Gisteren installeerde men een drinkwaterfontein die vandaag officieel geopend werd door de jongeren samen met de schepen van Preventie, Stefaan Deleus (CD&V), en J@M. ’T Hofke is klaar om de zomer van 2018 in te gaan!

Win-winsituatie
De jongeren kregen de drinkwaterfontein niet zomaar. In ruil werden er enkele afspraken gemaakt met de stad Mechelen over het beheer van de fontein en de netheid van het plein.

Onder leiding van J@M formuleerden de jongeren zelf enkele concrete regels over beheer van de fontein:

• niet vuilmaken
• geen water verspillen
• niet met water spelen
• geen zand erin gooien
• niet tegen schoppen

De onderhoudsdiensten van de stad zullen voortaan minder werk hebben het plein te onderhouden en worden zo deels ontlast van hun taken.

De fontein biedt voor de jongeren ook een meerwaarde. Naast het feit dat ze hun dorst kunnen lessen tijdens de vele activiteiten, leren ze samen zorg te dragen voor hun buurt.
Alle partijen hebben dus baat bij deze fontein.

Een idee van en voor de jongeren
De fontein is er volledig op initiatief van de jongeren gekomen. Anass Azarkan en Kamal El Nasiri wierpen vorige zomer hun idee op bij de gemeenschapswachten die dagelijks het plein komen afsluiten. Zo is het ook een project geworden dat aangestuurd werd vanuit de dienst Preventie.

“Dit is een mooi voorbeeld van hoe jongeren hun eigen buurt kunnen verbeteren door zelf actie te ondernemen”, geeft schepen van Preventie Stefaan Deleus aan. “Het toont aan dat jongeren gerust voor hun buurt een engagement willen aangaan en verantwoordelijkheid willen opnemen.”

De fontein werd vandaag officieel ingehuldigd op een gezellige barbecue met randanimatie voor de kinderen. De fontein kreeg vandaag ook een naam. Na een brainstorm met de jongeren, kwamen volgende namen uit de bus: Bar’rio, Bron van Bario, Bron van ’t Hofke, Bario Tropical, Aquario , Spa-Bario. Tijdens de opening mocht iedereen stemmen. De naam Aquario kreeg het meeste stemmen. Voortaan kunnen de jongeren hun dorst dus gaan lessen bij Aquario!

Foto: FacebookKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar