Nieuws
Mobiele fietsenrekken

donderdag 8 februari 2018 12:32 - Bonheiden - Duffel - Mechelen

VSV nomineert Bonheiden & Duffel als Fietsgemeente 2018

In onze regio kunnen zowel Bonheiden als Duffel met de titel Fietsgemeente 2018 aan de haal gaan. Ook Mechelen is genomineerd in de categorie “Diensten en services”.

Negen Vlaamse steden en gemeenten zijn genomineerd als Fietsgemeente/Fietsstad 2018. In totaal namen 35 lokale besturen deel aan de derde editie van deze wedstrijd waarmee de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de Vlaamse overheid en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts steden en gemeenten willen aansporen om te zorgen voor vlotter en veiliger fietsverkeer. Op 5 juni worden de winnaars bekendgemaakt tijdens het Fietscongres.

Fietsgemeente/Fietsstad 2018 wil lokale besturen die maatregelen nemen om het fietsgebruik in hun stad of gemeente te bevorderen, in de bloemetjes zetten. Alle Vlaamse steden en gemeenten kregen het voorbije najaar de gelegenheid om hun kandidatuur in te dienen. De VSV peilde bij de deelnemers naar concrete realisaties voor vlotter en veiliger fietsverkeer en hun toekomstplannen inzake fietsbeleid. De kandidaten werden volgens het aantal inwoners onderverdeeld in drie categorieën, per categorie duidde een vakjury onder leiding van de VSV drie genomineerden aan voor de algemene titel van Fietsgemeente/Fietsstad 2018:

In onze regio zijn Bonheiden en Duffel genomineerd in Categorie 3 (gemeenten met minder dan 20 000 inwoners).

Daarnaast zijn er ook in totaal negen genomineerden voor specifieke awards, ook hier doet Bonheiden het goed. De gemeente is genomineerd in de categorieën: “Beleid, monitoring en organisatie”, “Veilige netwerken”, “Fietscultuur en campagnes” en “Diensten en services”. In de laatste categorie “Diensten en services” moet Bonheiden ook Mechelen naast zich dulden.

Naast de VSV zetelden het Fietsberaad Vlaanderen, de Fietsersbond, de Vereniging van de Vlaamse Provincies, de Vlaamse overheid en een docent van de Hogeschool voor Verkeerskunde in de jury. “De kwaliteit van de ingediende dossiers was erg hoog. De combinatie van een grondig dossier, ingevuld door de kandidaten, met een deskundige jury en een terreinonderzoek door een gespecialiseerd studiebureau staat garant voor een oordeelkundige beslissing”, aldus juryvoorzitter Eddy Klynen (VSV).

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is heel lovend over de 35 indieners: “Het lokale fietsbeleid schakelt een versnelling hoger, dat blijkt uit de kwaliteit van de kandidaturen. Ik wil alle deelnemers dan ook danken voor de tijd en energie die ze aan hun kandidatuur hebben besteed. De genomineerden wil ik alvast feliciteren met de inspanningen die ze voor de veiligheid en het comfort van de fietsers leveren. Samen met alle Vlaamse steden en gemeenten kiezen we voor verdere investeringen in fietsinfrastructuur en integraal fietsbeleid.”

Bij de genomineerden vindt de komende weken een terreinonderzoek plaats, de resultaten daarvan bepalen welke steden en gemeenten als winnaar uit de bus komen. Naast de prijzen die door de vakjury worden toegekend, is er ook een publieksprijs. Van 21 maart tot en met 27 mei kunnen burgers hun stem laten horen en hun favoriete fietsstad of fietsgemeente aanduiden op de website van Fietsgemeente/Fietsstad 2018.

De winnaars krijgen vanwege de Vlaamse overheid een subsidie van € 50 000 die ze kunnen investeren in fietsvoorzieningen.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Bonheiden

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Duffel

Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar