Nieuws
BIN

donderdag 8 februari 2018 09:58 - Willebroek

BIN-Z Willebroek in de startblokken

Naar analogie met een buurtinformatienetwerk -gestoeld op een samenwerking tussen inwoners uit een bepaalde buurt, gemeente en de lokale politie- staat er nu in Willebroek een BIN-Z in de startblokken. De gemeente Willebroek, dienst preventie en lokale economie, lokale politie Mechelen-Willebroek en de handelsverenigingen van de kanaalgemeente zetten hun schouders onder het BIN-Z.

Burgemeester Eddy Bevers: “Het BIN-Z, een buurtinformatienetwerk voor zelfstandige ondernemers, is een samenwerkingsverband tussen zelfstandigen en lokale politie binnen onze gemeente. Bedoeling is om zo het algemene veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen, het belang van preventie te verspreiden en uiteraard criminaliteit te verminderen. Dit alles gekoppeld aan een permanente informatie-uitwisseling tussen handelaars uit de gemeente en de politie. Voor de handelaar zijn hier geen bijkomende kosten aan verbonden.”

Voor elk BIN-Z is er een coördinator, in ons verhaal de verantwoordelijken van de handelsverenigingen. Zij zijn het vaste aanspreekpunt van de politie voor de opvolging van het BIN-Z en zij functioneren daarenboven als spreekbuis tussen politie en de leden van het BIN-Z. “De leden van dit BIN-Z engageren zich om abnormale feiten, gedragingen en personen onmiddellijk door te geven aan de meldkamer van de lokale politie Mechelen-Willebroek. Dit kan de klok rond. Op die manier kunnen onze handelaars elkaar erg snel op de hoogte brengen wanneer er bijvoorbeeld met vals geld wordt betaald of wanneer ze te maken krijgen met een wisseltruc. Ook de normale contacten met de wijkagent blijven een belangrijk medium”, aldus schepen voor lokale economie Frank Vanwelkenhuysen.

De politie van haar kant verspreidt gestructureerde BIN-berichten naar de leden van het BIN-Z wanneer zij oordeelt over voldoende nuttige gegevens te beschikken. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen rode en groene berichten. Rode berichten zijn dringende en belangrijke berichten. Ze worden in real time verspreid naar alle leden bij heel dringende en acute situaties onder de vorm van een gesproken boodschap op de huistelefoon en/of mobiele telefoon. Groene berichten zijn belangrijk, maar niet dringend. Ze worden verspreid via e-mail door de coördinator, op aangeven van de politie. Groene berichten zijn onder meer bedoeld om feedback te geven, preventietips te verspreiden en informatie te geven over veiligheidsfenomenen.

Veiligheid is voor iedereen anders en bestaat uit vele kleine inspanningen. Het BIN-Z brengt alvast extra veiligheid naar uw handels- of horecazaak.

Hoe werkt een BIN-Z?
Je ziet een verdachte gedraging in uw handelszaak of in de buurt. Je belt de lokale politie Mechelen-Willebroek op het nummer 015-464.464 en je meldt wat je ziet. De politie gaat na wat er aan de hand is en verstuurt een sms-bericht of e-mail naar de leden van het BIN-Z.

Maak nu de klik naar meer veiligheid en registreer je gratis als BIN-Z-lid via de website willebroek.be/binz.

Vergeet alvast niet om het telefoonnummer van de lokale politie in je gsm op te slaan.

foto: logo BINKlik hier voor meer nieuws uit de regio Willebroek

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar