Nieuws
Ansjovis

woensdag 7 februari 2018 16:14 - Mechelen

De Nacht van Ansjovis in Cultuurcentrum Mechelen

Vanaf dit seizoen werkt het Cultuurcentrum Mechelen samen met een diverse groep van 18 jongeren tussen 16 en 25 jaar die zichzelf Ansjovis noemen. De denktank Ansjovis mocht een jaar op prospectie en krijgt nu effectief een stem in het samenstellen van het cultuuraanbod. Op zaterdag 17 maart presenteert ANSJOVIS een eerste programmatie in de kerk het Cultuurcentrum.

De jongerendenktank ‘Ansjovis’ zwom het afgelopen seizoen op verkenning rond in het cultureel landschap. 18 jongeren verkenden allerlei voorstellingen, concerten en tentoonstellingen.

“Dit is een intens participatietraject. Cultuuraanbod programmeren is een ernstige aangelegenheid en een leerproces waar we met het Cultuurcentrum en H30 de nodige begeleiding voor inzetten. Deze jongeren hebben ondertussen een globaal zicht op de programmatiemogelijkheden, weten van aanpakken en presenteren vandaag een eigen concept ”, zegt Björn Siffer (Groen), schepen van Cultuur. “Met ‘Ansjovis’ wil ik het Mechelse aanbod nog beter afstemmen op de brede interesses van het jonge doelpubliek. Ik ben enorm fier op deze ondernemende jongeren!”

Dit is de eerste keer waarop ‘Ansjovis’ haar programmatie voorstelt aan het jonge publiek. 6 jongeren hebben intensief gewerkt aan ‘De Nacht van Ansjovis’. Deze jonge leeuwen zijn Lennert Boonen, Ella Hintjens, Melissa Van Dievel, Tijmen Govaerts, Michiel Los en Michael Lombarts. “Naast het programmatieconcept blijft de volledige denktank ‘Ansjovis’ voorstellingen, tentoonstellingen, optredens prospecteren om zo de programmatie van het Cultuurcentrum verder te verjongen”, zegt Björn Siffer.

Eigen stempel op programmatie
De jongeren van Ansjovis stelden helemaal zelfstandig deze programmatie op vanuit hun cultureel interesseveld, met in het achterhoofd de doelgroep ‘jongeren’.
“De programmatie van het Cultuurcentrum is heel sterk, maar lokt vaak een ouder publiek. Daarom willen we er samen met enkele andere twintigers graag onze stempel op drukken. Wij moeten nu namelijk nog te vaak naar andere steden om voorstellingen of concerten bij te wonen, terwijl dat in Mechelen ook perfect moet kunnen” zegt Melissa Van Dievel.


Breed programma en lokaal talent

Er staan verschillende muziekstijlen en bands op het programma van ‘De Nacht van Ansjovis’ variërend van hip hop, instrumentale wereldmuziek, rock, electropical, pop en de avond wordt afgesloten met twee dj’s die ook een verscheidenheid aan genres brengen. Door breed te programmeren wil ‘De Nacht van Ansjovis’ een publiek bereiken dat de weg naar het Cultuurcentrum nog niet heeft gevonden.

“Het Cultuurcentrum stelde ons zelf de vraag om mee te denken over de programmatie. Nu is het aan ons en mogen we ons ding doen. Ons ultieme doel is om meer jong volk bij het Cultuurcentrum over de vloer te krijgen”, zegt Ella Hintjes ambitieus.

Daarnaast vindt de denktank ‘Ansjovis’ lokaal artistiek talent ook belangrijk. De Mechelse kunstenaar Iljen Put, die ook artwork maakt voor bepaalde bands, zorgt voor de visuals. “Fijn dat ‘Ansjovis’ ook de kaart trekt van lokaal talent”, zegt Björn Siffer.

Programmatie:
• LIVE OPTREDENS Start 19u
- WADOU Music
- Alek et Les Japonaises
- Shht
- STIKSTOF (ALBUM TRY-OUT)
• VISUALS Iljen Put
• DANSEN DANSEN DANSEN
- S.C.O.
- Basji BoezoekKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar