Nieuws
Algemeen logo bibliotheek

donderdag 11 januari 2018 20:30 - Mechelen

Mechelse Bib legt nieuwe accenten in 2018

De Bibliotheek Mechelen zet in het voorjaar 2018 sterk in op haar publiekswerking met een uitgebreid aanbod voor kinderen en volwassenen. De bibliotheek en Cultuurcentrum Mechelen zetten samen een aantal lijnen uit om het publiek warm te maken voor de nieuwe bib in het Predikheren, die in 2019 zal openen. Naast verdiepende gesprekken kan je in de bib af en toe ook genieten van een klein concert, workshops en woordkunst.

Belangrijk: integratie bib en cultuurcentrum
In de aanloop naar de realisatie van Het Predikheren worden Cultuurcentrum en Bibliotheek Mechelen in elkaar geïntegreerd. Op die manier wordt de bibliotheek meer en meer een culturele hotspot en vervaagt de grens met het Cultuurcentrum. In de nieuwe voorjaarskalender van de bibliotheek worden een aantal lijnen uitgezet die alvast een voorsmaakje geven. We zetten een aantal nieuwe inhoudelijke accenten voor u op een rijtje:

1. Dialoog en debat voeden met filosofie
“Onze bibliotheek zet naast de gekende dienstverlening ook in op het voeden van het intellectueel en cultureel debat”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen). “Onze snel evoluerende samenleving heeft nood aan reflectie en de bibliotheek is nu éénmaal een perfecte plek om na te denken, te zoeken naar betekenis of in dialoog te treden. De collectie van de bib is dan ook een vat vol inspiratie. De bibliotheek bundelt dit voorjaar een aantal publieksactiviteiten onder de noemer ‘Filosofie inspireert’.” Hieronder valt onder meer het filosofisch café. Dit voorjaar organiseert de bib tweemaal een bijeenkomst waar geïnteresseerden samen filosoferen over thema’s die ze zelf kunnen voorstellen. De bibliotheek vult dit voorjaar enkele voorstellingen van het Cultuurcentrum aan met meer verdiepende gesprekken. Zo vindt er bijvoorbeeld een week voor de theatervoorstelling over de filosoof Karl Marx (Stadsschouwburg 24 februari) in de bib een inhoudelijk sofagesprek plaats. Hiervoor worden theaterregisseur Stefaan Van Brabandt en Elvis Peeters, die onder andere gekend is als schrijver van het voorwoord van een hernieuwde uitgave van Het Communistisch Manifest, uitgenodigd op de sofa bij schrijver en essayist Marc Kregting.

Een andere activiteit om filosoferen te promoten, wordt aangeboden onder het motto ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen samen met hun ouders terecht in de filosofische speeltuin. Tieners denken na over de technologisering van onze maatschappij en zoeken een antwoord op de vraag ‘Kunnen robots de wereld redden?’.


2. Woordkunst en mediawijsheid stimuleren

“De bibliotheek ondersteunt jongeren in hun avontuurlijke zoektocht naar de mogelijkheden van taal”, zegt Björn Siffer. Het poëziecollectief Dichtatuur is ondertussen een vaste waarde in de bib. Ook dit voorjaar bestijgt jeugdige branie het podium tijdens Dichtatuur. Poëtische geestverwanten dagen er elkaar uit voor een rondje taalworstelen. Mechelen organiseert ook één van de voorrondes van ‘NAFT voor woord’, de provinciale wedstrijd voor tekst on stage. Balonnenvrees ligt in dezelfde lijn en brengt lentefris poëzietalent naar de bibliotheek voor een avondje woordengloed.

Dit voorjaar staan er ook tal van cursussen en workshops op het programma. De bibliotheek werkt hiervoor samen met Vormingplus. “De bibliotheek is één van onze meest laagdrempelige cultuurhuizen en heeft een breed publieksbereik. Een belangrijke emancipatorische plek dus. Omdat in onze stad iedere stem telt bieden we ook basisworkshops en cursussen rond mediawijsheid en creatief schrijven aan“, zegt Björn Siffer.

De jeugdbibliotheek zet extra in op leesbevordering. Tweewekelijks kunnen de kleintjes (3+) er genieten van een voorleesmoment, verzorgd door een enthousiaste en gemotiveerde vrijwilligersploeg. Ouders of grootouders die tips en tricks willen rond voorlezen voor baby’s en peuters, kunnen dan weer een fijne voorleesworkshop volgen. Omdat bij kinderboeken ook beelden horen en om de creativiteit te stimuleren ging de jeugdbib een samenwerking aan met de Mechelse vzw Sjarabang. Die verzorgt als creatief atelier verschillende knutselworkshops voor kinderen vanaf 6 jaar.

3. Meer samenwerken met scholen
Leerkrachten en klassen vinden steeds meer hun weg naar de bibliotheek. Tijdens de jeugdboekenmaand maart worden er dit jaar allerlei fijne doe-activiteiten ingericht rond het thema wetenschap. Klasgroepen kunnen tijdens de schooluren deelnemen aan een op maat gemaakt spel waarin ze allerlei proeven en opdrachten uitvoeren en daarbij ook snuisteren in interessante boeken uit de collectie. Met een tablet PC in de hand maken de klassen spelenderwijs kennis met de bib en leren ze hun weg vinden tussen alle boeken. Ook na de schooluren kunnen kinderen van 7+ tijdens de jeugdboekenmaand deelnemen aan deze ontdekkingstocht door de bib.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar