Nieuws
rommy Yannis

dinsdag 12 december 2017 21:07 - Mechelen

Rommy rugzakjes voor de kleine cultuurliefhebbers

Vanaf nu kan je de tentoonstellingen in het Cultuurcentrum Mechelen en De Garage met kinderen bezoeken aan de hand van diverse opdrachten.
Zowel de opdrachten als het benodigde materiaal zijn terug te vinden in een Rommy rugzak die je aan het onthaal kan lenen. Op deze manier wil de stad de interesse in cultuur op een spelende manier bij kinderen aanwakkeren.

Een tentoonstelling bezoeken met kinderen is soms een kunst op zich. Maar niet in Mechelen. In opdracht van Mechelen Kinderstad ontwikkelde Mooss vzw een educatief pakket met speelse opdrachten voor kinderen (6-12 jaar), die in gezinsverband een tentoonstelling in De Garage of het Cultuurcentrum bezoeken.

Het gaat om Rommy rugzakjes die gevuld zijn met een opdrachtenmap en materiaal om de kinderen door de expo te leiden en opdrachten te laten uitvoeren. “Kunst kan zowel de volwassenen als de kinderen boeien. Het komt er vooral op aan in welke sfeer je de kunst presenteert”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer. “Wanneer je jonge kinderen op een even speelse als educatieve manier betrekt wordt het bezoek aan een tentoonstelling een gezinsbelevenis. Mechelen wil dus niet alleen een kindvriendelijke bestemming zijn voor citytrippers, maar ook voor kunstminnaars.”

Het rugzakje is gratis te lenen aan de balie. De gezinnen kunnen zelf kiezen welke opdrachten ze willen doen en op welke plek in de tentoonstelling ze deze opdrachten doen. “De opdrachten zijn niet bedacht bij specifieke kunstwerken of tentoonstellingen. Het zijn algemene opdrachten die van toepassing zijn bij veel verschillende tentoonstellingen”, aldus schepen van Jeugd, Greet Geypen.

In het rugzakje zit er naast het mapje met opdrachten ook nog een pakje kleurpotloden, tekenpapier, schatkistje met materialen, … Na hun bezoek leveren de gezinnen het rugzakje met de materialen en het opdrachtenboekje terug in aan de balie.

“De kindvriendelijke installaties, het kindertoilet, gezinsvriendelijke horeca, kindvriendelijke activiteiten tijdens Maanrock, het educatief pakket voor historische kerken, het kinderluik tijdens de Open Monumentendag… het zijn maar enkele voorbeelden hoe wij een stad kindvriendelijker maken. We trekken gewoon de lijn door, ook tijdens een bezoek aan één van onze expo’s hoeven kinderen niet thuisgelaten te worden. Kinderen zijn altijd welkom in Mechelen”, klinkt het bij schepen van Jeugd Greet Geypen.

Ook leerkrachten van de lagere school kunnen met het educatief pakket aan de slag. Met het rugzakje van Mechelen Kinderstad ontdek je meer!

foto: YouTubeKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar