Nieuws
Stadslogo Mechelen

dinsdag 5 december 2017 20:49 - Mechelen

Bibliotheek Mechelen organiseert Het Groot Dictee ‘Heruitgevonden’

Het Groot Dictee werd in 2016 afgevoerd door de openbare omroep. De Mechelse bibliotheek besloot om deze vaste waarde terug op te pikken, zij het in een wat minder archaïsche en eerder speelsere vorm. In de Mechelse bib kan je op 8 december om 20u deelnemen aan een heuse spellingwedstrijd voor 18-plussers.

Het Groot Dictee der Nederlandse taal was tot 2016 ieder jaar te zien op de staatstelevisie. We kennen het als een wedstrijd in correct spellen tussen Vlaanderen en Nederland. De kijkcijfers daalden echter en men besloot, tot ongenoegen van menig taalliefhebber, om het programma stop te zetten.

“Onze bib borduurde verder op ‘Het Groot Dictee’ en maakte er een nieuwe format van die speelser is. Taalplezier aanwakkeren is dan ook een belangrijke opdracht van de publiekswerking van onze bib”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

Nieuw format
Ludo Permentier, bekend van onder andere het Groene Boekje was naast journalist, auteur en redacteur ook medewerker bij de Nederlandse Taalunie en sinds 2006 is hij één van de vaste juryleden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. “Hij bezoekt vaak de Mechelse bibliotheek met zijn kleinzoon en was bereid om de organisatie van een ‘heruitgevonden’ dictee mee te ondersteunen”, zegt Björn Siffer.

Er werd een nieuw format voorgesteld. Spellen is uiteraard nog steeds belangrijk, maar je hoeft niet te eindigen met een gemiddelde van 18 spelfouten om er een fijne wedstrijd van te maken. Dit dictee zit niet volgepropt met de meest ongebruikelijke woorden die mijlenver afstaan van het dagelijkse taalgebruik.

Schepen Björn Siffer had de eer om het dictee voor te spelen: “Ik ga niet verklappen hoe veel fouten ik had, maar ik kan wel meegeven dat er enkele felle kuitenbijters in zitten. Daarnaast kreeg de wedstrijd een aantal nieuwe creatieve elementen, die het verloop grilliger maken en de deelnemers naar een spannende finale voeren.”

Jong talent schreef over Het Predikheren
Het dictee is een verhaal van de hand van de jonge Mechelse schrijver Sander Hobin, die zich tijdens een wandeling op de werf van Het Predikheren liet inspireren. “De plaats waar de bib in 2019 in al haar glorie zal verrijzen”, zegt Björn Siffer. “We kozen ook voor jong talent om het stof weg te blazen van het oorspronkelijke Groot Dictee der Nederlandse taal en het een nieuw elan te geven.”

Sander Hobin zal het dictee voorlezen in duo met iconische weerman én regelmatig bezoeker van de Mechelse bib Frank Deboosere.
Ng Sauw Tjhoi, journalist, programmamaker en Mechelaar presenteert en Ludo Permentier zetelt samen met medewerkers van de Mechelse bib in de jury.

Heruitgevonden pen
Geen wedstrijd zonder winnaars en zonder een bijzondere prijs. De bibliotheek greep daarvoor terug naar de traditie en naar de gouden pen die de winnaars van Het Groot Dictee mee naar huis mochten nemen. De bibliotheek voorziet een goudkleurige Het Groot Dictee ‘Heruitgevonden’-pen. Bovendien voorzien we nog een bijzondere verrassing die we liever niet verklappen.

Gefilmd evenement
Het evenement wordt op film vastgelegd door M.A.F.I.A. (Mechelse Amateur Filmers In Actie) die een fijne dynamische trailer zal maken. Met deze trailer gaat de bibliotheek van Mechelen het komende jaar andere bibliotheken enthousiast maken voor dit concept en wie weet krijgt het Groot dictee der Nederlandse Taal op die manier een nieuw leven in Vlaanderen en wie weet ook in Nederland .

Praktisch
Vrijdag 8 december om 20u
Bibliotheek Mechelen – Moensstraat 19
Inschrijven: uitleen.bibliotheek@mechelen.be
gratis

foto: logo stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar