Nieuws
Besloten Hofjes

maandag 4 december 2017 12:26 - Mechelen

Verrassing van formaat voor restaurateurs ‘Mechelse Besloten Hofjes’

Tijdens de restauratie van de Besloten Hofjes legden restaurateurs een verborgen versiering in het Hofje van ‘Daniël in de Leeuwenkuil’ bloot. De Hofjes zijn topstukken uit de collectie van Musea & Erfgoed Mechelen en zullen te zien zijn in het nieuwe Museum Hof van Busleyden.

Al sinds oktober 2014 werkt een team van restaurateurs aan de conservatie en restauratie van de Besloten Hofjes. Deze unieke retabelkastjes uit de zestiende eeuw bevatten prachtige beeldjes, zijdebloemen, allerhande bedevaartsinsignes, medaillons van was en pijpaarde en allerlei relieken. Ze zijn het resultaat van minutieus vakmanschap door de Mechelse gasthuiszusters.

In het Hofje van ‘Daniël in de Leeuwenkuil’ deden restaurateurs nu een ontdekking van formaat. De restauratie bracht een verrassende textuur aan het licht. Aan de binnenzijde van het Hofje vonden de restaurateurs een granaatappelmotief in verguld wasbrokaat. “Het motief doet denken aan het rijkelijk versierde reliëffluweel uit de vijftiende en zestiende eeuw. Een dergelijke versiering op een kast is in die omvang een unicum en roept veel nieuwe vragen op. Waarom werd deze afwerking in dit hofje verstopt achter een tweede achterwand? Hoe en door wie werd dit gemaakt? Wat waren de oorspronkelijke kleuren? Hoe moet dit zeer delicate wasbrokaat worden geconserveerd?” zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

De restaurateurs en het museumteam onderzoeken nu hoe men deze prachtige ontdekking kan conserveren. “Normaal gezien zouden de kasten opnieuw dichtgemaakt worden na de restauratie, maar we willen het publiek de kans geven om deze prachtige verrassing met eigen ogen te bekijken”, zegt Björn Siffer.

De gerestaureerde Besloten Hofjes zullen te zien zijn in het nieuwe Museum Hof van Busleyden, dat in 2018 de deuren opent.

foto: stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar