Nieuws
poortgebouw kruidtuin Pitzemburgstraatpoortgebouw kruidtuin Pitzemburgstraat

vrijdag 24 november 2017 09:42 - Mechelen

Renovatie poortgebouw Kruidtuin gaan van start

Nadat de stad eerder al de ingangspaviljoenen aan de zijde van de Bruul en het Spuihuis restaureerde, wordt nu ook de derde en laatste toegang tot de Kruidtuin aangepakt. De werken aan het poortgebouw aan de zijde van de Pitzemburgstraat, gaan op maandag 27 november van start.

Wie de Kruidtuin – het grootste openbare park in de historische binnenstad – wil betreden, kan dat via drie toegangen. De toegangen aan de Bruul (ingangspaviljoenen) en de Zandpoortvest (het Spuihuis) werden beide in 2015 gerestaureerd. Vanaf eind november wordt ook de laatste toegangsweg aan de zijde van de Pitzemburgstraat aangepakt.

De toegangspoort langs de zijde van de Pitzemburgstraat is in slechte toestand. In het verleden werden reeds kleine herstellingen uitgevoerd aan o.a. de houten toegangspoort en de dakgoten. Desondanks er geen veiligheidsrisico’s waren, drong een grondigere aanpak zich op.

Herwaardering
“Nadat we eerder al de andere toegangspoorten aangepakt hebben, was het wenselijk om ook de derde toegang tot de Kruidtuin aan te pakken. Het gaat tenslotte om een druk bezochte plaats. De restauratie is een meerwaarde voor de bezoekers van het park, maar zorgt bovendien voor een herwaardering van de omgeving”, aldus schepen van Monumentenzorg, Greet Geypen.

De werken omvatten o.a. het nazicht en herstel van de bestaande dakconstructie en –bedekking en het reinigen en deels hervoegen van het gevelmetselwerk. Ook het vernieuwen en schilderen van het houten schrijnwerk staat op het programma.

Doorgang zoveel mogelijk gevrijwaard
“In Mechelen zijn het vooral de grotere en ingrijpende restauratieprojecten die in het oog springen. Maar ook de zogezegde kleinere erfgoedobjecten, maken onze historische stad mooier. Denk maar aan de gotische leuningen op de IJzerenleen, de historische toegangspoort van het Straatje-zonder-einde, het hekwerk in de Frederik de Merodestraat, het Hofje van Olijven, de Mariabeelden in de Bruul, de urne van Margareta van Oostenrijk,…. Samen vertellen ze het verhaal van de stad”, zegt Greet Geypen.

De werken aan de toegangspoort zullen grotendeels ter plaatse worden uitgevoerd, hiervoor zal een werfinrichting worden voorzien. De toegang tot de Kruidtuin wordt zoveel mogelijk gevrijwaard. Enkel wanneer dit om veiligheidsredenen noodzakelijk is, kan de toegang tijdelijk worden afgesloten. De omwonenden en de betrokkenen (o.a. Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg, Hogeschool Thomas More, …), worden hierover vooraf geïnformeerd.

De restauratiewerken werden toegewezen aan bouwbedrijf Van Poppel uit Mechelen. De werken zullen ongeveer 40 werkdagen in beslag nemen. Het kostenplaatje voor de restauratie bedraagt € 37 885.

foto: Google MapsKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar