Nieuws
spiekpietjes

donderdag 23 november 2017 21:41 - Mechelen

Kinderen zoeken naar Spiekpietjes in aanloop naar Sinterklaas

Zoals de afgelopen jaren, kunnen de kinderen vanaf eind november tot begin december, weer terecht in Mechelen Sintstad. Dit jaar komt de Sint niet naar z’n vertrouwde plek in het stadhuis, maar zijn het de Spiekpietjes die vanuit Spanje naar de Dijlestad afzakken. Ze palmen niet alleen het stadhuis, maar tegelijkertijd ook de hele binnenstad in.

Sinds een aantal jaren organiseert Mechelen Kinderstad met veel succes, het sinterklaasfeest ‘Sintstad’ in het stadhuis. Dit jaar focust Sintstad zich op de boekenreeks ‘De Spiekpietjes’ van Thaïs Vanderheyden. Voor wie de Spiekpietjes nog niet kent: elk jaar rond de verjaardag van Sinterklaas verstoppen ze zich in huis, in de klas of in de tuin,… om te kijken of alle kleine Mechelaars wel braaf zijn.

Tijdens Sintstad kunnen de kinderen kennismaken met een leuke expo over de Spiekpietjes, aan een zoektocht deelnemen om de Spiekpietjes te vinden en een wandeling maken met Zwarte Piet. Sintstad vindt dit jaar plaats van 25 november tot en met 3 december.

“De nauwe samenwerking met de auteur van het boek ‘De Spiekpietjes’ en het bijhorende evenementenbureau in de uitbouw van deze activiteit, zorgt voor een
nieuwe insteek in Sintstad, zodat ook regelmatige bezoekers zich kunnen laten verrassen”, klinkt het bij Jeugdschepen Greet Geypen.

Expo De Spiekpietjes
In de zalen van het stadhuis wordt tijdens Sintstad, een tentoonstelling opgebouwd rond het boek ‘De Spiekpietjes’. Het volledige prentenboek wordt o.a. door audiofragmenten (ingesproken door Warre Borgmans), verteld aan de bezoekers. Daarnaast worden de ruimtes ingekleed met decorstukken en zal er gebruik gemaakt worden van geur- en geluidseffecten.

De rondleiding wordt niet afgesloten met een bezoek aan Sinterklaas, vermits de Spiekpietjes (volgens het verhaal) voor de komst van Sinterklaas door hem gezonden worden, om hier te komen spieken. Op het einde van de rondleiding kunnen de kinderen dan ook zelf Spiekpietjes zoeken in de Raadzaal op het stadhuis.

De expo is te bezoeken door scholen van maandag tot vrijdag en door gezinnen tijdens weekends, woensdagnamiddag en vrijdagavond. “Een bijkomend voordeel van het nieuwe concept is dat er dit jaar 12 extra rondleidingen kunnen worden ingelast voor gezinnen en 8 voor de scholen”, aldus Greet Geypen.

Tijdens de publieksdagen wordt er ook een winkel ingericht waar zowel de boeken van ‘De Spiekpietjes’ kunnen gekocht worden, alsook de Rommy-knuffel. Bovendien krijgt elk kind na afloop een gevulde goodiebag met o.a. Fairtrade chocolade en speculaas, mee naar huis.

Zoektocht
Dit jaar wordt er een zoektocht doorheen de Mechelse binnenstad uitgestippeld, langs een tiental handelszaken. Daar kunnen kinderen terecht om Spiekpietjes te vinden in de etalage. Naast deze handelszaken brengt deze tocht de kinderen ook langs enkele kindvriendelijke installaties.

De tocht start bij UiT, waar het grondplan en het invulformulier opgehaald kan worden. Na afloop kan het formulier daar weer omgeruild worden voor een kleurboekje met tekeningen van Spiekpietjes en Rommy. Voor deze zoektocht is vooraf inschrijven niet nodig. Het grondplan kan ook gedownload worden op de website van Mechelen Kinderstad.

Op stap met Zwarte Piet
Na het succes van vorig jaar wordt de wandeling met Zwarte Piet ook dit jaar weer aangeboden. Een gids en een Zwarte Piet nemen je mee langs enkele bijzondere Mechelse locaties en zorgen voor dolle pret en nuttige weetjes tijdens deze wandeling die ongeveer een uur duurt. De wandeling eindigt aan Lamot, waar Zwarte Piet deskundig uitleg geeft over de Mechelse daken. De wandeling is vooraf te reserveren en vindt twee keer per dag plaats tijdens de Sintstad-weekends.

Tickets voor de expo zijn te koop via UiT, de wandeling met Zwarte Piet is reeds uitverkocht. “Mechelen Sintstad is hét najaarsevenement van Mechelen Kinderstad. Daarom werd er ook dit jaar een zeer gezinsvriendelijke activiteit in de binnenstad georganiseerd. De activiteiten richten zich op deze manier naar een breed publiek, zodat zowel de kinderen als de volwassenen, leuke momenten beleven”, besluit Greet Geypen.

Praktisch
- Sintstad: vanaf 25 november tot en met 3 december
- Meer info: mechelenkinderstad.be of bij UiT in Mechelen (Hallestraat).

foto: stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar