Nieuws
Otterbeek

maandag 20 november 2017 16:24 - Mechelen

Opwaardering Otterbeek gaat verder

Zoals ook in de andere sociale woonwijken investeert Woonpunt Mechelen volop in een grondige renovatie van haar patrimonium. Dit geldt ook voor de wijk Otterbeek.

Na de vorige renovatiefases, vormen respectievelijk 39 nieuwe appartementen en 15 nieuwe woningen het sluitstuk van de renovatie van de wijk. Daarbij mag ook de plaatselijke kinder- en tienerwerking, zich aan een nieuwbouw verwachten.

Otterbeek is een sociale woonwijk, gelegen aan de Antwerpsesteenweg te Mechelen-Noord. De wijk grenst aan Sint-Katelijne-Waver en Walem. De afgelopen jaren voerde Woonpunt er met de financiële steun van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), al tal van renovaties uit. Ook naar de toekomst zet Woonpunt de renovatie in deze wijk verder.

“De huidige gaanderij-appartementen dateren van de jaren ’50 en zijn totaal verouderd en versleten. De oppervlakte is ook zeer beperkt, er is te weinig bergruimte en de appartementen beschikken niet over een terras of tuin”, aldus voorzitter van Woonpunt, Alexander Vandersmissen (Open Vld).

Gebouw kinder- en tienerwerking
Ook het gebouw van de kinder- en tienerwerking wordt in de plannen betrokken. “De toekomstige vernieuwing van de woningen en het openbaar domein biedt kansen om
de hele wijk te verbeteren. Het gebouw van de kinder- en tienerwerking is verouderd. We maken van de gelegenheid gebruik om – net zoals we al in andere buurten gedaan hebben – om de kinder- en tienerwerking van een betere accommodatie te voorzien”, klinkt het bij schepen van Wonen en voorzitter van J@M, Greet Geypen (Open Vld).

De huidige werking van J@M in Otterbeek, is gehuisvest in het voormalig bibliotheekgebouw aan de Tivolilaan. Dit gebouw zal afgebroken worden, op dezelfde plaats komt de nieuwbouw. Daarnaast zal er in het nieuwe gebouw mogelijk plaats zijn voor andere buurtactiviteiten en bijvoorbeeld een bureau voor de wijkagent.

Afbraakwerken gaanderijen en voormalige feestzaal gestart
Woonpunt Mechelen renoveerde eerder al 213 sociale appartementen en woningen in de wijk, waarbij de typische stijl en sfeer van deze tuinwijk behouden bleef. Ondertussen zijn ook de afbraakwerken aan de gaanderij-appartementen gestart.

“In de toekomst voorzien we hier nog twee nieuwe appartementsgebouwen met respectievelijk 27 en 12 appartementen en 15 grondgebonden woningen. Tegen het einde van het jaar zullen de 7 huidige appartementsgebouwen en ook de feestzaal die niet meer in gebruik is, afgebroken zijn, om plaats te maken voor de nieuwe woongelegenheden”, weet Alexander Vandersmissen.

Voor de bouw van de nieuwe woningen en complexen is het wachten op de bouwvergunning van zowel de nieuwbouw als de herinrichting van het openbaar domein. “Volgend jaar worden dan eerst de nutsvoorzieningen in de werfzone aangepakt, in het najaar verwachten we te kunnen starten met de nieuwbouw”, aldus Vandersmissen.

De bouw voor de kinder- en tienerwerking wordt ten vroegste voorzien in 2019. De bouwaanvraag moet nog ingediend worden. Omdat het gebouw de sociale cohesie in de wijk zal verbeteren, komt het in aanmerking voor subsidies van het VMSW. Het Vlaams gewest staat zo in voor de bouwkost. De inrichting is ten laste van de stad. Woonpunt zal in 2018 hiervoor nog een ontwerper aanstellen.

“In afwachting van de nieuwbouw, zullen de huidige lokalen van de kinder- en tienerwerking opgeknapt worden door de jongeren van J@M. Bovendien kan naar de toekomst toe het meubilair dat nu reeds in gebruik is, in eerste instantie hergebruikt worden”, besluit Greet Geypen.

Foto : Stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar