Nieuws
aloysiuskapel bimsem

vrijdag 10 november 2017 13:56 - Mechelen

Aloysiuskapel BimSem gerestaureerd

De Aloysiuskapel van de Mechelse school BimSem werd het afgelopen jaar volledig gerestaureerd. De kapel zal voortaan dienst doen als polyvalente ruimte.

De kapel ligt op de eerste verdieping van het Aloysiusgebouw, het allereerste en dus ook oudste gebouw van de school. De kapel werd jarenlang gebruikt voor de priesteropleidingen die in het toenmalige Klein-Seminarie gegeven werden.

“In de jaren 60 van de vorige eeuw, toen er geen interesse meer was in priesteropleidingen, werd ook de kapel ontmanteld”, vertelt algemeen directeur Rob Vanderbeek. “Onder meer het altaar en de biechtstoel verdwenen. De preekstoel werd dan weer verkocht aan de parochie van Burcht. Eind jaren 60 werd er dan een vals plafond gestoken ter hoogte van het oksaal en was de kapel onherkenbaar. Het deed sindsdien dienst als studiezaal en polyvalente ruimte.”

“Originele balustrade teruggevonden op speelzolder”

De restauratie van het Aloysiusgebouw gebeurde in twee fasen. “Van 2006 tot 2009 werd de rest van het gebouw onder handen genomen, en vorig jaar zijn we begonnen met de restauratie van de kapel”, legt Directeur infrastructuur Wouter Roels uit. “We hebben er alles aan gedaan om de kapel haar vroegere uitstraling terug te geven en hebben daarom zo veel mogelijk de originele materialen gebruikt. De balustrade van het oksaal werd bijvoorbeeld teruggevonden op de speelzolder van het internaat. Die hebben we dus kunnen recupereren.”

“Het originele kruisbeeld vonden we jammer genoeg niet terug”, gaat Vanderbeek verder. “Maar we hebben van onze Gasthuiszusters er één gekregen dat er enorm hard op lijkt. Nu de restauratie volledig afgerond is, wordt duidelijk wat voor mooie ruimte dit is. Vooral als de zon schijnt en door de glasramen naar binnen valt. Dat zorgt voor een fantastische gouden gloed.”

Multifunctionele invulling

De kapel zal nog minstens één keer per jaar dienst doen voor een schoolviering. “Want we willen de verbindende waarden van de kapel behouden”, zegt Jurgen Moons, directeur van de eerste graad. “Zo gaan we hier ook muziek- en toneelvoorstellingen houden en kan het ook dienen voor personeelsvergaderingen of oudercontacten. Het wordt dus een prestigieuze polyvalente ruimte.”

Foto’s: Radio ReflexKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Commentaar