Nieuws
5 sterren fairetradegemeente

zondag 8 oktober 2017 21:10 - Mechelen

Mechelen eerste FairTradeStad met 5 sterren

Zondag vond de derde editie van M-Fair plaats in Congres- en Erfgoedcentrum Lamot. M-Fair is het festival rond eerlijke en duurzame kledij. Door de succesvolle editie van dit jaar, werd het nodige aantal FairTradeFans verzameld om de vijfde ster binnen te halen.

Vijf sterren
Mechelen is sinds 2007 FairtradeStad. Anderhalf jaar na het behalen van de eerste ster, behaalde Mechelen vandaag – in haar 10e jaar als FairTradeGemeente – de vijfde en laatste ster binnen.
De derde editie van M-Fair bracht vandaag 2000 bezoekers op de been. Waarmee het aantal FairTradeFans in Mechelen net over de grens van 25% geduwd wordt. De laatste drie jaar ondernam de trekkersgroep allerhande activiteiten om Fans van Fair Trade te ronselen. Dit zijn mensen die Fair Trade kennen en fairtradeproducten kopen. Het ging onder ander om een stand op M-Fair, de FairTradeWinkelstraat, fairtradedranken op het Ottertrotterfestival en de nieuwjaarsreceptie, fairtradechocolade met Pasen en Sinterklaas, fairtradedranken op de Langste Veggietafel, de actie #2800Fair, enz.

Overzicht van de 5 behaalde sterren:
• Ster 1 – FairTradeAmbassadeurs: Myriam Sips, Tonny van Bavel, Karel Meyer (Sava), Jordi en Karolien (De Toonbank) en Razvan (funky jungle)
• Ster 2 – FairTradeWinkelstraat: Onze-Lieve-Vrouwestraat
• Ster 3 – FairTradeBestuur: ethisch aankopen van werkkledij + fairtradecatering
• Ster 4 – FairTradeCommunicatie: de actie #2800FairSter 5 – FairTradeFans: De voorbije 3 jaar namen minimaal 25.000 mensen deel aan de acties, leerden Fair Trade kennen en kopen fairtradeproducten.

“Mechelen is de eerste stad die de vijf sterren binnenhaalt. Iets waar we zeer trots op mogen zijn. Ik ben de betrokken ambtenaren, de trekkersgroep Fair Trade, de FairTradeAmbassadeurs, de handelaars van de Onze-Lieve-Vrouwestraat en alle Mechelaars die de afgelopen jaren “Fan” werden, dan ook zeer dankbaar om dit mee mogelijk te maken. Het behalen van de vijfde ster is uiteraard geen eindpunt, maar naast een beloning voor de geleverde inspanningen, ook een kwaliteitslabel dat we de volgende jaren als voortrekker willen blijven uitdragen”, aldus Marina De Bie, schepen van Mondiaal Beleid.

Succesvolle derde editie M-Fair
Zoals gezegd was de M-Fair opnieuw een succes. “Na 800 bezoekers op de eerste editie en 1500 vorig jaar, is de opkomst van 2000 bezoekers vandaag opnieuw een heel mooi resultaat. De belangstelling blijft dus stijgen.”, aldus nog schepen De Bie. “Ons eerlijke festival is ondertussen een vaste waarde geworden, maar ook de nieuwe elementen werden gesmaakt. Ik kijk alvast uit naar de volgende editie.”

foto: stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar