Nieuws
The Box - Korenmarkt 17 Mechelen (002)

zaterdag 9 september 2017 15:12 - Mechelen

Horecazaak starten? The Box biedt een oplossing voor startende ondernemers

Vorig jaar werden de projecten ‘The Box Vlaanderen’ en ‘Hoogstraat Natuurlijk’ opgestart. Binnenkort worden deze twee projecten gecombineerd met de Mechelse ‘Box’ aan de Korenmarkt 17.

Dit project beoogt startende horecaondernemers de kans te bieden om gedurende een bepaalde periode een zaak te beginnen en hun concept uit te testen. Deze periode geeft hen de kans om beter in te schatten of hun project kans heeft op slagen in de competitieve horecawereld.

‘The Box Vlaanderen’ maakt deel uit van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) dat zich tot doel stelt de economische en sociale cohesie in de Europese Unie te versterken. Er zijn al zo’n boxen in Genk, Gent, Brugge en Turnhout. Bij deze boxen ligt de focus echter eerder op retail. De Mechelse box zal focussen op horecaondernemers. Deze actie kadert ook mee in het opzet ‘Hoogstraat Natuurlijk’ dat de Hoogstraat en de Korenmarkt extra wil profileren als een winkelgebied waar veel voedingswaren verkrijgbaar zijn.

Sterke concepten ontwikkelen
Het project geeft ondernemers de kans om hun ondernemingsplan eerst af te toetsen met de markt en het ondernemingsplan na deze ervaring indien nodig aan te passen. Hierbij zullen zij ook begeleiding ontvangen van de stedelijke dienst Economie en de vzw Mest. “Wetende dat de faillissementscijfers in de horeca zeer hoog liggen, kan zo’n proeftuin ten zeerste van belang zijn om een ondernemersplan af te toetsen met de marktrealiteit. Het is en blijft de betrachting om startende ondernemers te ondersteunen en voluit kansen te bieden”, vertelt schepen van Economie Katleen Den Roover. Bij de screening van de kandidaten wordt ook gekeken naar de ondernemers die duidelijk de ambitie hebben om binnen Mechelen te ondernemen.

Uitbreiding startersbeleid
“Met het project ‘The Box Vlaanderen’ streven we ernaar om de Mechelse Korenmarkt te versterken met het aantrekken van kwalitatieve horeca. Het pand aan de Korenmarkt zal worden beheerd door de vzw Mest, die startende ondernemers in Mechelen in leegstaande handelspanden ‘proeftuinen’ aanreikt om hun creatieve ideeën te toetsen aan de marktrealiteit. Via vzw Mest was er in Mechelen al aanbod voor startende retailers. Van horecastarters kregen we meermaals de vraag om ook voor hen iets dergelijks te voorzien. Met dit project kunnen we Mechelen alleszins meer op de kaart zetten voor horecabezoeken. Inmiddels beschikken we met het ondernemershuis Oh! over kantoorruimte voor jonge ondernemers. Via vzw Mest kunnen retailers aan gunstige voorwaarden starten en startende artiesten en creatieve ondernemers kunnen aan de slag bij Artenova aan de Hendrik Consciencestraat. Deze horeca-incubator vervolledigt een mooi klavertje vier”, stelt schepen van Economie Katleen Den Roover.

Extra stimulans
“Sinds de opstart in 2013 heeft de vzw Mest in Mechelen al ongeveer 250 aanvragen ontvangen en werden er -voornamelijk voor de retail- 45 pop-ups gefaciliteerd in 26 leegstaande panden. De vraag naar panden om een horecaproject uit te testen was enorm groot. Samen met de dienst Economie van de stad willen we dan ook de Korenmarkt een extra stimulans meegeven met het dynamisme van pop-ups en regelmatige verandering van concepten in de proeftuin van het vroegere café Autobus”, zegt Toon Diependaele, voorzitter van vzw Mest.

Geïnstalleerde basiskeuken
Zopas is het contract tussen de vzw Mest en brouwerij AB InBev, eigenaar van het pand aan de Korenmarkt 17, ondertekend om het project ‘The Box Vlaanderen’ op deze locatie concreet vorm te gaan geven. De stad Mechelen ondersteunt de vzw Mest financieel met steun van Efro en Hermes voor het beheer van het pand. Daarnaast zorgt de stad onder meer voor een basiskeuken waarvan de ondernemers gebruik kunnen maken. In het casco pand met ingerichte keuken zijn alle voorzieningen tot aansluitingen van water, gas en elektriciteit aanwezig. AB InBev, de verhuurder van het pand aan de Korenmarkt 17, wil dat de tijdelijke uitbater zo goed mogelijk aan de start komt en heeft de investering gedaan om het interieur van het pand volledig te vernieuwen. De wereldbrouwer levert daarnaast ook heel wat inspanningen om een zogeheten ‘white box’ af te leveren. De hele casco inrichting (elektriciteit, verwarming, gyprocwerken, frigo’s en tapinstallatie) neemt AB InBev voor zijn rekening. “AB InBev kijkt voor een geslaagd uitbatingsconcept altijd naar drie belangrijke ingrediënten: de locatie, het concept zelf en de uitbater. We zijn er van overtuigd dat hier aan de Korenmarkt alles aanwezig is om van het project een succes te maken”, aldus AB InBev-vastgoedmanager Pedro Herman.

De bezettingsperiode van ‘The Box’ kan maximaal tot drie maanden duren. Het project zal lopen tot 31 mei 2019. Momenteel wordt de mobiele keuken nog geïnstalleerd. De eerste proeftuin wordt voorzien half oktober. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich melden via economie@mechelen.be of mest@mest.be.

foto: stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar