Nieuws
startcultuurseizoen

donderdag 18 mei 2017 21:10 - Mechelen

Nieuwe brochure Cultuurcentrum Mechelen 2017-2018

Het Cultuurcentrum Mechelen blikt terug op een heel succesvol seizoen. In 2017-2018 is Aram Van Ballaert de centrale gast. Er wordt er een brede focus gezet op de kunstendiscipline fotografie en auditieve fijnproevers kunnen terecht op de concertreeks Winterslaap. Samen met Kidscam zet het Cultuurcentrum ook een animatiefilmfestival op.

Aftrap nieuw seizoen op Cultuurplein
Samen met de collega’s van de bibliotheek en de partners rond het Cultuurplein lanceert het Cultuurcentrum Mechelen naar gewoonte het nieuwe seizoen met Uit zonder Uitlaat. Dit jaar gaat dit door op 17 september op het Cultuurplein en met een vernieuwd programma. “Tussen 13u en 17u richten we ons met een breed programma tot een familiepubliek. Vanaf 17u richten we ons tot jongeren, met een jongerenprogramma ‘drinks & jokes’. En om 20u30 zet de roemruchte Clement Peerens Explosition ons CCM op stelten” verklapt schepen Siffer reeds.

Een focus op fotografie
Beeldende kunst speelt een belangrijke rol in het Cultuurcentrum Mechelen, een discipline waarmee het een onderscheidende positie heeft verworven in Vlaanderen. Dit jaar zet het Cultuurcentrum Mechelen haar spreekwoordelijke focus op fotografie.

Drie tentoonstellingen staan geprogrammeerd. Persfotograaf Tim Dirven, bekend van zijn werk bij De Morgen, wordt volgend jaar 50 en viert dat in de tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum Mechelen. Onder de titel Karkas brengt hij een selectie van zijn oeuvre. Daarnaast zal ook een andere gevestigde waarde een synthese van de hoogtepunten uit zijn carrière tonen. De topfotograaf Niels Donckers, onder meer bekend van zijn werk voor de Vlaamse Bouwmeester, zal komende winter in de Garage tonen dat er naast rationaliteit ook ironie, poëzie en subtiliteit in zijn oeuvre schuit. Met de tentoonstelling INBETWEEN ten slotte onderzoekt het Cultuurcentrum hoe fotografie kan balanceren tussen fictie en feitelijkheid. Geven beelden weer wat er zich in de realiteit afspeelt of gebruiken fotografen denkbeelden en technieken die men kan associëren met fictie? De voorbije decennia zijn er tal van bewust geënsceneerde foto’s terug te vinden, en niet alleen binnen de beeldende kunst.

“Naast de organisatie van tentoonstellingen investeert het Cultuurcentrum ook in talent en ontmoeting. Aan de hand van inspirerende rondleidingen, fascinerende workshops en boeiende artist talks belichten we de bijzondere kunstvorm fotografie in al haar facetten” zegt schepen Siffer.
Daarnaast plant het Cultuurcentrum ook een ontmoetingsdag rond fotografie. Die heeft als bedoeling om professionelen en amateurs samen te brengen, tips & tricks te bespreken, artistieke horizonten verbreden etc. In samenwerking met Vormingplus regio Mechelen worden ook allerhande cursussen en workshops omtrent fotografie ingericht.

“We sluiten het fotografie-jaar af met het tentoonstellingsproject ‘Roots’. In het najaar lanceren we een open oproep naar Mechelse amateur- en semiprofessionele fotografen” zegt Björn Siffer “Een professionele jury selecteert de beste beelden en brengt deze samen in onze tentoonstellingszalen in de maand mei 2018. Ik kijk alvast met fascinatie uit naar de manier waarop de Mechelaar zijn of haar roots in beeld brengt”

Centrale gast
In het seizoen 2017-2018 is Mechelaar en allround muzikaal talent Aram Van Ballaert de centrale gast. Aram trakteert ons op minstens 4 adembenemende concerten. Naast de gimmick Lady Dave (Clement Peerens, Uit zonder Uitlaat) zal hij bewijzen over nog veel meer muzikale persoonlijkheden te bezitten – Aram is onder meer een begenadigd klassiek gitarist.

Mechelen op de voorgrond
“Niet alleen Aram van Ballaert krijgt een prominente rol, ook andere Mechelaars krijgen een voorname plek in de programmatie. Mechelen barst van het talent, we mogen ook onze Mechelse helden vieren” zegt schepen Siffer.

Het Kwartier van Freek Mariën, jawel een geboren Mechelaar; Mechelaar Patrick Riguelle en ook Bart Gabriëls; Ultima Thule & Zefiro Torna, het Mechels ensemble voor oude muziek; Mechelse jazzreferentie en voormalig stadsartiest Frank Vaganée en zijn Brussels Jazz Orchestra, de Mechelse bard Tom Kestens in een programma met Maud Vanhauwaert en uiteraard Mechels stadsartiest Stef Lernous die met Abattoir Fermé de majestueuze productie Colossus herneemt.
Onder de noemer Made in Mechelen herneemt het Cultuurcentrum Mechelen een stuk dat door onze stadsartiest is geschreven. ‘Miserie’ heet het en is een samenwerking tussen Abattoir Fermé en haar jonge beloftevolle regisseur Maja Westerveld en Mechelse amateurtheaters. Het werd afgelopen herfst getoond tijdens het Landjuweelfestival van Open Doek en was volledig uitverkocht.

Onder de noemer Made in Mechelen organiseert men ook enkele tentoonstellingen:
Sacha Eckes, een docente uit onze academie voor beeldende kunst stelt tentoon in juni 2017, Jan Vandeplancke, student illustratie in september 2017 en Rita Jeltsch, studente illustratie aan de Academie Mechelen, in november 2011.

Animatiefilmfestival
Met AnimaLuna programmeert het Cultuurcentrum voor het eerst een animatiefilmfestival. Hiervoor hebben KIDSCAM, Filmhuis Mechelen & Academie Mechelen de handen in elkaar geslagen.

Jazz en Waals theater
Het Jazzfestival Brand, in samenwerking met NONA, is al aan zijn derde editie toe en zal dit seizoen ook op diverse locaties de beste jazz en geïmproviseerde muziek van vandaag brengen, met aandacht voor kleine en grotere bezettingen, intimiteit en uitbundige emotie, sterkhouders en aanstormende talenten uit binnen- en buitenland. De concerten zullen opnieuw plaatsvinden op diverse locaties en er wordt ook een randprogrammatie voorzien met o.a. een lezing rond 100 jaar jazz en de première van een jazzdocumentaire.
Een ander festival kreeg de titel ‘Changement de décor’. ARSENAAL/LAZARUS, Cultuurcentrum Mechelen, Kunstencentrum NONA en Beeldsmederij DE MAAN slaan de handen in elkaar en bieden in het seizoen 17-18 een uitnodigend en divers palet aan van theater uit Wallonie.

Ronkende namen
Er zal komend seizoen ook flink wat gelachen kunnen worden op de Humoravonden. De ideale wereld van JanJaap VanderWal passert de revue, onze Vlaamse cultheld Urbanus, provocateur Xander De Rycke, Mechelaar Bert Gabriëls… Ook hors categorie klasbak Wim Helsen zal het Mechelse publiek weten in te pakken in zijn unieke stijl.

Topacteur Bruno Vanden Broecke zal het publiek inpakken met twee bijzonder meeslepende theatermonologen. De gelauwerde meesterwerken ‘Missie’ en ‘Para’ van schrijver David Van Reybrouck verhuizen van de KVS naar onze planken. Ook Jan Decleir waagt zich op de Mechelse theatervloer aan een monoloog, een introspecie van Karl Marx zorgt voor een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid. Het Toneelhuis brengt het droogkomische ‘Desperado’.

Wat kleinkunst en pop betreft, heeft het Cultuurcentrum ook dit jaar enkele straffe namen weten strikken die jong en oud kunnen bekoren. Met Liesbeth List komt de grande dame van het Nederlandse chanson op bezoek. Maar ook de jongere noorderbuur Maaike Oubouter zal het publiek op sleeptouw nemen. Arid frontman Jasper Steverlinck en Frank Vander Linden van De Mens komen ook naar Mechelen.

Winterslaap voor fijnproevers
Met Winterslaap presenteert Cultuurcentrum Mechelen tussen november en februari een aantal concerten die het winterse gevoel met veel warmte omarmen. Elektronica, vocaal, piano… alles kan, zolang het de luisteraar onderdompelt in een wereld waar traagheid en verstilling samengaan met overrompeling en intensiteit. De koude rillingen van Jan Swerts, de intergalactische trip van Meteor Musik dat voor de gelegenheid extra muros wordt geprogrammeerd in het Planetarium in Brussel, het minimalistische youtube-fenomeen Joep Beving en de verstilde innig mooie stem van Chantal Acdda.

H30 op professioneel podium
Vanuit de H30 werking werd er de afgelopen jaren sterk ingezet om jongeren toe te leiden naar het professioneel podium van het cultuurcentrum. Verworven terrein ondertussen, want ook volgend seizoen vinden we opnieuw een pittig programma terug.

Met de driedelige reeks RADAR worden er opnieuw kansen gegeven aan ongepolijste jonge talenten. “Op elke RADAR palmen diverse artiesten en stijlen het podium van het cultuurcentrum in: van singer-songwriters, rappers, circusartiesten, cabaretiers, slam poëten tot en met multidisciplinair theater vermengd met soundscapes. De jonge generatie stedelingen krijgt in Mechelen volop kansen” zegt schepen Siffer.

Verleden jaar, tijdens Zot Geweld/Dwaze maagd, was de randprogrammatie Busta Move een enorm succes. “De urban dance scene van onze lokale held Michaël Priëels en zijn internationale vedettes, zette het CCM dermate onder stroom, dat een tweede editie niet kon uitblijven” zegt schepen Siffer. Met Rappers versus dichters zorgt H30 voor een lyrische en grappige confrontatie tussen beide kunstenaars die elkaars werk onder handen nemen.

Met het sociaal artistiek project RESET zoekt H30 het verhaal van Mechelse jongeren, naar wie ze zijn en wat ze willen vertellen. Op deze ontdekkingsreis worden ze geprikkeld, getest en uitgedaagd. Hun ideeën en talenten worden versmolten tot een energiek multidisciplinair theater. Een moment waarop de jonge artiesten het publiek meenemen in hun leefwereld. “Afgelopen jaren stond ik versteld van het nieuwe publiek dat het CCM met deze voorstelling wist aan te trekken. Dit jaar gaan we de rekrutering nog meer openbreken en mengen” besluit schepen Siffer.

Start ticketverkoop
Met een vriendenpas kan je vanaf zondag 4 juni om 9u tickets online aankopen. Om lange wachtrijen te voorkomen en de ticketverkoop vlotter te laten verlopen, verkoopt het Cultuurcentrum de tickets de eerste dag alleen online. Boek je liever niet online? Dan ben je vanaf maandag 5 juni om 12u30 welkom aan de balie van UiT in Mechelen. Je koopt je vriendenpas best vooraf. Voor alle anderen start de ticketverkoop pas op woensdag 14 juni 2017.

De brochures vallen maandag 22 mei in de bus en zijn dan ook verkrijgbaar aan de balie.

foto: stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar