Nieuws
Logo Sint-Katelijne-Waver

woensdag 17 mei 2017 00:20 - Sint-Katelijne-Waver

Sint-Katelijne-Waver vernieuwt reglementen voor sportsubsidies

De gemeenteraad van Sint-Katelijne-Waver keurde recent twee vernieuwde reglementen voor sportsubsidies goed. Deze vernieuwingen zorgen voor een vereenvoudiging en leggen nieuwe accenten, zoals G-sport en ethiek. De gemeente hoopt ook via deze reglementen het sportaanbod te vergroten.

De gemeenteraad keurde twee nieuwe reglementen goed: het reglement voor de erkenning van de sportvereniging en het reglement voor de werkingssubsidies. “Gemeenten zijn niet meer gebonden aan de inhoudelijke voorwaarden van het Decreet van 6 juli 2012. Hierdoor kunnen we meer onze eigen accenten leggen. Tegelijk wilden we ook een vereenvoudiging van de reglementen. Het resultaat is een mooi evenwicht, dat onze verenigingen en onze visie ten goede komt”, verduidelijkt burgemeester en schepen van sport Kristof Sels.

Het gemeentebestuur vereenvoudigde de reglementen opdat de verenigingen gemakkelijker zien hoe ze subsidies kunnen krijgen. Ook hun administratie vereenvoudigt. Verenigingen moeten nu bijvoorbeeld maar één keer de diploma’s van hun trainers doorgeven, waarna de gemeentelijke diensten deze info bijhouden. “Het dossier dat de verenigingen jaarlijks moeten indienen, wordt heel wat dunner”, stelt de burgemeester.

“We gaan voor een Sport Voor Allen-visie. Bewegen staat centraal, maar we hebben het ruimer gedefinieerd. Ook het mentale en sociale aspect komen aan bod. We erkennen nu ook denksporten”, vervolgt Sels.

Met de nieuwe reglementen kunnen niet-gemeentelijke verenigingen hun afdeling in de gemeente laten erkennen. Erkenning is een eerste stap om in aanmerking te komen voor werkingssubsidies. Op die manier wil de gemeente het sportaanbod in de gemeente nog vergroten en sportverenigingen die op ons grondgebied actief zijn nog meer ondersteunen.

De gemeente legt met de nieuwe regels meer eigen accenten. “Als G-sportambassadeur ben ik verheugd dat we deze doelgroep nog beter kunnen ondersteunen. Voor de jeugd breiden we specifiek uit naar kleuters: hoe jonger kinderen beginnen te bewegen, des te groter de kans dat ze dit blijven doen. Ook senioren en kansarmen willen we extra ondersteunen”, geeft Sels mee.

In de reglementen is er verder aandacht voor een kwalitatieve begeleiding en voor ethiek. “Eerlijk en gezond sporten moet de basis van sporten zijn”, oordeelt de burgemeester.

“Deze nieuwe reglementen zorgen voor een mooi evenwicht tussen vereenvoudiging en onze eigen accenten, die passen in de visie van laagdrempeligheid en Sport Voor Allen”, besluit Kristof Sels.

foto: logo Sint-Katelijne-WaverKlik hier voor meer nieuws uit de regio Sint-Katelijne-Waver

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar