Nieuws
Regionaal Landschap Rivierenland

vrijdag 17 februari 2017 16:48 - Duffel

Gemeente Duffel plant speelbos voor de toekomst

Op 19 februari zorgt de gemeente Duffel in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland, Bosgroep Antwerpen Zuid, Bos+, Natuurpunt, IGEMO, Eandis en OMGEVING voor de aanplant van 2800 streekeigen bomen. Deze bomen zullen later uitgroeien tot een nieuw speelbos in het woonuitbreidingsgebied Kwakkelenberg.

Buurtbewoners, jonge gezinnen en de Duffelse jeugdbewegingen werden uitgenodigd om mee te komen helpen. Ook de betrokken partners zullen aanwezig zijn met een infostandje. Alle aanwezigen kunnen bovendien genieten van een gratis kommetje warme soep met brood.

Samenwerking loont
Duffel is een landelijke gemeente met veel open ruimte, maar weinig bos. Naast het bos Mosterdpot-Goorbosbeekvallei (10 ha) dat door natuurpunt Oude Spoorweg wordt beheerd, is er enkel het Mouriaubos (5 ha) waarin gespeeld mag worden. Veel te weinig voor een gemeente als Duffel, volgens schepen voor natuur en milieu Nora Bertels. In het gemeentelijk meerjarenplan is de aanleg van een tweede speelbos voorzien. Met deze plantactie anticiperen wij op de toekomst. Zonder bomen is een speelbos immers ondenkbaar.

Deze plantactie is het resultaat van een nauwe samenwerking met verschillende partners. Zo werkte IGEMO de BPA Kwakkelenberg uit, diende OMGEVING de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning in, zorgde Regionaal Landschap Rivierenland voor subsidies, keuze van het plantgoed en de voorbereidende terreinwerken, gaf Bosgroep Antwerpen Zuid advies over de soorten bomen en de bosrand en zorgde Bos+ voor de logistieke ondersteuning en de oproep aan Vlaanderen om de komende jaren een miljoen bomen extra te planten. Tot slot is Eandis één van de bedrijven die de oproep van Bos+ ondersteunt en financiert.

foto ter illustratie: copyright – Regionaal Landschap RivierenlandKlik hier voor meer nieuws uit de regio Duffel

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar